Korea, Čína a Japonsko plánují největší zónu volného obchodu na světě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Corey Seeman via Flickr

Jižní Korea, Čína a Japonsko se dohodly, že budou spolupracovat na vytvoření regionálního ekonomického partnerství, které se má stát největší zónou volného obchodu na světě. Sdělila to jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem a předsedou japonské vlády Šinzóem Abem v Soulu. Státníci se rovněž dohodli na obnovení každoročních setkání, která byla od roku 2012 zrušena kvůli územním sporům a neshodám pramenícím ze společné historie.

Třístranný summit Číny, Japonska a Jižní Koreje byl prvním podobným setkáním těchto tří asijských obchodních velmocí od roku 2012. Napjaté diplomatické vztahy jsou tradičně hlavně mezi Pekingem a Tokiem.

„Pro tento region a tyto tři země je průlomem, že se poprvé za tři a půl roku scházíme na tomto třístranném summitu,“ uvedl japonský premiér. „Japonsko, Čína a Jižní Korea jsou sousedy, a proto mezi námi existují obtížná témata,“ dodal.

Čína a Jižní Korea se podle agentury Reuters domnívají, že Japonci stále nedokázali řádně odčinit svá válečná zvěrstva. „Základem spolupráce by mělo být řádné řešení citlivých otázek, jako je historie,“ řekl čínské premiér. „Je politováníhodné, že ani mezi našimi třemi velmi blízkými zeměmi se nedaří dospět k hlubšímu vzájemnému porozumění,“ dodal.

Státníci ve společném prohlášení rovněž potvrdili rozhodný odpor vůči vývoji jaderných zbraní na Korejském poloostrově

Čína je hlavním zastáncem navrhovaného spojení 16 zemí regionu v partnerství RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership), které by představovalo zónu volného obchodu zahrnující 3,4 miliardy lidí.

„Dohodli jsme se, že budeme spolupracovat na dokončení RCEP,“ uvedla jihokorejská prezidentka. „Domnívám se, že jsme učinili velký krok k míru a prosperitě v severovýchodní Asii,“ dodala.

Státníci ve společném prohlášení rovněž potvrdili „rozhodný odpor vůči vývoji jaderných zbraní na Korejském poloostrově“. Reagovali tak na jaderný zbrojní program komunistické Severní Koreje.