Kosovský manévr může zpomalit jednání se Srbskem

Kosovo zakázalo v reakci na srbský bojkot kosovského zboží dovoz všech srbských výrobků. Vláda ale
nemá sever území pod kontrolou a rozhodla se obsadit hraniční
přechody vlastními lidmi. Ti ale narazili na odpor místních Srbů

Kosovo zakázalo v reakci na srbský bojkot kosovského zboží dovoz všech srbských výrobků. Vláda ale nemá sever území pod kontrolou a rozhodla se obsadit hraniční přechody vlastními lidmi. Ti ale narazili na odpor místních Srbů Zdroj: reuters

Severoatlantická aliance, Spojené státy, Evropská unie i OSN jsou v pohotovosti kvůli situaci na srbsko-kosovském pomezí. Napětí vyvolal pokus Prištiny vynutit si zákaz dovozu srbského zboží. Střety mezi komunitami, při kterých přišel o život jeden policista, zřejmě povedou k novému ochlazení vztahů mezi sousedy.

Priština minulý týden v reakci na srbský bojkot kosovského zboží zakázala dovoz všech srbských výrobků. Vláda ale nemá sever území pod kontrolou, desítky tisíc Srbů, kteří v lokalitě žijí, její autoritu neuznávají. Úřady se v podezření, že místní celníci nad importem přivírají oči, rozhodly v pondělí v noci na dva přechody dosadit vlastní lidi „Nemůžeme zůstat lhostejní a tolerovat, že část našeho území je černá díra nejen Kosova, ale i Evropy,“ bránil zákrok premiér Hashim Thaçi.

První skupině policistů se podařilo obsadit přechod Brnjak, druhá ale při pokusu proniknout k přechodu Jarinje narazila na odpor místních Srbů. V úterý se hlídky údajně snažily dostat se na pozice znovu, nakonec se kvůli neúa mezinárodní kritice stáhly.

„Speciální jednotky ukončily svou misi, jejich úkolem bylo zajistit znovu respektování zákonů na přechodech číslo jedna a třicet jedna,“ konstatoval ministr vnitra Bajram Rexhepi. Podle něj nyní budou na přechodech zajišťovat kontrolu celníci jak z řad Albánců, tak Srbů. Spekuluje se o tom, že příměří sjednalo NATO, Priština ale dohodu popírala.

Srbsko, podezírající USA, že o akci přinejmenším věděly, požádalo Radu bezpečnosti OSN, aby se kvůli incidentu sešla. Jeho žádost podpořilo zejména Rusko.

Srbsko bojkotuje kosovské zboží už od roku 2008. Vláda v Prištině proti tomuto opatření dlouhodobě protestuje. Její nynější reakce je ale poměrně překvapivá, protože v poslední době se mezi zeměmi objevily náznaky pomalého polevování napětí.

Rozepře tak pravděpodobně bude mít za následek zpomalení i tak komplikovaných rozhovorů mezi zeměmi. „Cílem kroku bylo provokovat Srby, žijící na severu Kosova,“ prohlásil vrchní vyjednavač Bělehradu Borko Stefanović.

Složitá vyjednávání na dlouhé lokte

Jednání mezi Srbskem a jeho bývalou součástí iniciovala EU, začalo v březnu. Zatím se hovoří se o praktických problémech soužití. Zhruba před týdnem byla schůzka zrušena, jednání má pokračovat v září. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová tehdy konstatovala, že obě strany jsou „velice blízko k dohodě o mnoha záležitostech“.