Kreml vypoví stejný počet diplomatů a zavře konzulát USA. Dcera Skripala se po otravě probrala a mluví

Kreml

Kreml

Sergej Lavrov
2
Fotogalerie

Rusko v reakci na postup Británie a jejích spojenců v případě otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska. Oznámil to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že Rusko také uzavře americký konzulát v Petrohradě a předvolává si amerického velvyslance v Moskvě.

"Opatření budou reciproční. Zahrnují vyhoštění stejného počtu diplomatů a odvolání našeho souhlasu s činností generálního konzulátu Spojených států v Petrohradě," citovala agentura Reuters Lavrova.

Z šedesáti amerických diplomatů, které Rusko označilo za nežádoucí osoby, jich je podle Interfaxu 58 z velvyslanectví v Moskvě a zbývající dva z generálního konzulátu v Jekatěrinburgu. Na odchod ze země mají čas do 5. dubna, uvedly ruské agentury. Zároveň informovaly, že konzulát v Petrohradě by měl ukončit provoz do dvou dní.

Spojené státy kvůli útoku v Británii vyhostily 60 ruských diplomatů a nařídily uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Celkem bylo z téměř tří desítek zemí vypovězeno přes 150 ruských diplomatů. Česko vypovědělo tři ruské diplomaty, kterým dalo sedmidenní lhůtu na opuštění země. Z Lavrovova prohlášení vyplývá, že z Ruska bude muset do týdne odejít trojice českých diplomatů.

"Pokud jde o ostatní země, odpovíme zrcadlově," řekl podle TASS šéf ruské diplomacie.

Uzavření amerického konzulátu v Petrohradě se předpokládalo, protože tento krok ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ministerstvo zahraničí doporučilo. O odvetných krocích nicméně rozhodoval výhradně prezident.

Obdobný reciproční krok již Rusko učinilo v případě Británie, která vypověděla krátce po Skripalově otravě 23 ruských diplomatů. Stejný počet Britů pak musel opustit britské zastoupení v Rusku.

Předvolaný americký velvyslanec v Rusku Jon Huntsman byl podle Lavrova varován, že pokud budou proti ruským diplomatickým misím v USA pokračovat nepřátelské kroky, odpoví Moskva vůči americkým zastoupením v Rusku stejně. Huntsman totiž hovořil o možnosti zmrazit ruský majetek v USA, což Rusko kritizovalo.

Londýn z útoku na Skripala obvinil Moskvu, ta to ale odmítá. Na úterý Rusko požaduje kvůli případu Skripala svolání mimořádné schůzky Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), uvedl Reuters. TASS i další agentury ale uvádějí, že schůzka má být už v pondělí 2. dubna.

"Abychom dosáhli normální konverzace a pravdy, formálně jsme navrhli krizové zasedání OPCW," řekl Lavrov. Dodal, že Rusko na zasedání hodlá položit otázky, které již vzneslo, ale na které dosud nedostalo ze Západu odpovědi. "Doufám, že naši západní partneři se nebudou bránit otevřené konverzaci. V opačném případě to bude další potvrzení toho, že všechno, co se děje, je nepřípustná provokace," uvedl šéf ruské diplomacie.

Dcera agenta Skripala Julie je po otravě při vědomí a mluví

Dcera bývalého ruského a britského agenta Julije Skripalová, otrávená nedávno spolu se svým otcem v anglickém Salisbury, je při vědomí a může mluvit. Informoval o tom dnes server BBC s odvoláním na nemocnici, v níž je Skripalová hospitalizovaná od 4. března. Dosud byl stav Skripalové i jejího otce hodnocen jako kritický. Skripal je podle BBC nadále v kritickém stavu.

Zdravotní stav Julije Skripalové se výrazně zlepšil a podle lékařů už není v přímém ohrožení života. Informace o zlepšení jejího stavu je překvapivá. Dosud se hovořilo o tom, že ona i její otec mají jen minimální šanci na přežití.

"Jsem rád, že mohu oznámit zlepšení stavu Julije Skripalové. Na léčbu reaguje dobře, nadále je jí ale poskytována 24 hodin denně expertní klinická péče," uvedla Christine Blanshardová, která je lékařskou ředitelkou oblastní nemocnice v Salisbury. Neuvedla ale, zda se Skripalová zcela vyléčí.

Podle britské vlády byli Skripalová a její otec otráveni nervovou látkou skupiny novičok, kterou vyvinuli v 80. letech minulého století vědci v bývalém Sovětském svazu. Na její vývoj upozornil v 90. letech chemik, který se na její výrobě podílel, Vil Mirzajanov. Ten v té době z Ruska emigroval a žije v USA. I on tento měsíc uvedl, že po otravě touto látkou je jen minimální šance na uzdravení.

Britská vláda už týden po otravě Skripala a jeho dcery připsala odpovědnost za otravu Rusku, které obvinění odmítá. Británie kvůli tomu vyhostila přes dvě desítky diplomatů, odvetným krokem odpovědělo Rusko.

Tento týden se k Británii připojily přes dvě desítky zemí, včetně České republiky nebo Spojených států, a vyhostily různý počet zaměstnanců ruských ambasád. Připojilo se i ústředí NATO, které odebralo akreditaci sedmi členům ruské mise při alianci. Moskva dnes oznámila, že v odvetě vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska.

List Financial Times (FT) informoval, že Británie svým spojencům poskytla detailní vědeckou analýzu nervově paralytické látky použité při otravě, ale i řadu zpravodajských informací, které údajně podpořily její tvrzení, že za útokem stojí Rusko.