Krize postupuje na východ

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Ekonomický růst v transformujících se ekonomikách příští rok silně přibrzdí. Zatímco ve 29 především postkomunistických zemích, kam investuje Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), letos hospodářství poroste průměrným tempem 4,6 procenta, příští rok to bude jen 2,7 procenta.

Banka ve studii, kterou má deník E15 k dispozici, upozorňuje, že největším rizikem pro region je zhoršení situace v západní Evropě. „Negativní turbulence dosahují na východ a do Ruska, a to především dvěma hlavními kanály: poklesem cen komodit a obecným poklesem chuti riskovat,“ uvedla Piroska Nagyová z EBRD.

Snížení poptávky po komoditách a s tím spojený pokles cen dopadá hlavně na Rusko, které je největším světovým vývozcem energie, a ostatní komoditní exportéry, například ze Střední Asie. Česko podobně jako Polsko a Slovensko zase doplácí na odliv investic.

EBRD již Česko jako jediné z bývalého východního bloku nesleduje, poněvadž jej zařazuje do kategorie vyspělých ekonomik. Přesto se i výhledy domácí ekonomiky zhoršují – ministerstvo financí minulý týden snížilo výhled růstu HDP pro letošek na minus 0,5 procenta. Hospodářské oslabení v regionu předvídá i Moody’s Analytics. Ta mírně snížila prognózy růstu Česka, Polska i Maďarska. „Zhoršené rozpočtové výhledy nutí českou vládu rozvolnit úsporná opatření. Vzhledem k tomu, že český veřejný dluh je 44 procent HDP, tedy pod úrovní 55 procent HDP v Polsku a 81 procent v Maďarsku, není zde žádná bezprostřední potřeba škrtat tak drasticky,“ poznamenala Moody’s Analytics. Její sesterská ratingová agentura minulý týden Česku potvrdila rating na stupni A1 se stabilním výhledem.

Jak si stojí střední a východní EvropaJak si stojí střední a východní Evropa | E15

Ani to ale neznamená, že pozice Česka je neotřesitelná. Britský institut Maplecroft včera zveřejnil analýzu, podle které by zhoršení krize v eurozóně ze zemí EU stojících mimo měnovou unii nejvíce odnesla Velká Británie následovaná Polskem, Maďarskem a Českou republikou.

Maplecroft podobně jako Evropská banka pro obnovu a rozvoj varuje, že země visegrádské čtyřky jsou citlivé na krizi v eurozóně kvůli skladbě svého obchodu a provázanosti bank s měnovým blokem. „Dopady na tyto ekonomiky zahrnují snížení průmyslové výroby, ztrátu konkurenceschopnosti a státní dluhy, které by mohly dosáhnout neudržitelných úrovní kvůli stoupajícím výnosům dluhopisů,“ varovala Maplecroft. Mezi 17 ekonomikami, které podle studie čelí extrémnímu riziku v případě prohloubení krize, patří kromě visegrádských zemí či Skandinávie rovněž africké země vyvážející komodity nebo jinak silně závislé na stycích s eurozónou.