Krize se může vrátit, varuje šéf německé Spolkové banky

Šéf německé Spolkové banky Jens Weidmann

Šéf německé Spolkové banky Jens Weidmann Zdroj: Chatham House, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Dluhová krize v eurozóně se může znovu rychle rozhořet, pokud vlády nevyužijí času, který jim poskytla Evropská centrální banka a nebudou reformovat ekonomiku svých zemí a ozdravovat rozpočty. Řekl to šéf německé Bundesbanky a člen bankovní rady ECB Jens Weidmann.

„Měnová politika koupila vládám čas na zavádění strukturálních reforem a konsolidování rozpočtů - zčásti tím, že napjala svůj mandát do krajnosti,“ řekl Weidmann v rozhovoru pro německý německý list Die Welt. „Pokud tohoto času nevyužijí, mohla by se opět rychle zažehnout dluhová krize,“ dodal.

Weidmann nedávno popudil italského premiéra Mattea Renziko, když kritizoval jeho návrh uvolnit výklad rozpočtových pravidel paktu růstu a stability. Podle Renziho se šéf německé Bundesbanky dopustil nepřípustného vměšování do vnitřní italské politické diskuse.

Pravidla je třeba dodržovat

Německý ekonom si za svými výroky stojí. „Je mojí úlohou člena rady ECB zaujímat stanovisko z evropského úhlu pohledu. To není žádné neoprávněné vměšování do národních záležitostí. Každá země má odpovědnost za společnou měnu, a proto přeji italské vládě úspěch při prosazování naplánovaných strukturálních reforem,“ řekl.

Duhová krize podle něj ukázala, co se stane, když státy porušují dohodnutá pravidla a následně ztratí důvěru trhů. „Ti, kteří se zasazují o dodržování dojednaných pravidel hry, by neměli být označování za kazisvěty,“ dodal Weidmann.

ECB začátkem června ve snaze odvrátit deflaci snížila základní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové rekordní minimum 0,15 procenta. Její depozitní sazba se navíc poprvé dostala do záporu. Centrální banka přistoupila i k novým nekonvenčním opatřením na podporu ekonomiky, která zahrnují nabídku velmi levných půjček pro komerční banky.

Weidmannova kritika ECB trvá

Weidmann před dvěma lety jako jediný ze členů Rady guvernérů ECB hlasoval proti neomezenému nákupu dluhopisů silně zadlužených zemí eurozóny. „Neměli bychom podceňovat riziko, že financování prostřednictvím centrálních bank se může stát návykovým jako droga,“ varoval tehdy v týdeníku Der Spiegel.

Ve stejném duchu mluví i nyní. „Znovu a znovu se ukazuje, jak velké je pokušení odsunout zavedení nezbytných národních opatření, když kvůli nim krátkodobě utrpí popularita,“ řekl. ECB podle něj nemůže na záchranu zadlužených zemí vystupovat donekonečna.

Buďte ve střehu, deprese se nevzdává