Krok ECB srazil řecké akcie a přiblížil bankrot

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecké akcie padají a pravděpodobnost bankrotu Řecka se dále zvýšila poté, co evropští lídři s Aténami zahráli na tvrdší notu. Evropská centrální banka (ECB) odmítla brát dále do zástavy dluhopisy řecké vlády a s napětím očekávané jednání šéfa řeckých financí s jeho německým protějškem skončilo bez hmatatelných výsledků. Alespoň pohledem burzovních grafů se tak vzdálenost mezi Aténami a Bruselem o poznání zvětšila.

„Jde o součást taktiky vůči Řecku před summitem EU. Lze to chápat jako demonstraci síly a odhodlání unie Řecku neustupovat za určitou hranici a připravit si silnější půdu pro vyjednávání. Po summitu EU budou mít trhy lepší představu o tom, jak pravděpodobný ve skutečnosti takzvaný grexit je,“ uvádí Marek Hatlapatka z Cyrrus.

Německo vůči Řecku zdůraznilo svůj striktní postoj s tím, že o snižování dluhů země nemůže být řeč. „O této možnosti nejednáme,“ nechal se slyšet německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Fondy se v reakci začaly zbavovat řeckých dluhopisů a roční úrok požadovaný investory za tříletou půjčku Aténám tak vzrostl více jak o desetinu na 18,5 procenta. Řecku výrazně podražily i desetileté půjčky, za které finanční trhy nyní žádají bezmála jedenáct procent. Akciová burza pak skokově propadla o čtyři procenta.

„Vyostření konfliktu není tím nejvhodnějším způsobem řešení. Podobný nátlak evropských institucí zvýší odpor Řeků k euru a může ve finále vést k vytlačení Řecka z eurozóny,“ soudí Helena Horská z Raiffeisenbank. Řecká veřejnost v reakci na poslední vývoj událostí oznámila čtvrteční demonstraci proti ECB.

Opětovné prohloubení řecké krize s sebou stáhlo dolů finanční trhy napříč Evropou, akcie na starém kontinentu ztratily kolem jednoho procenta. „Trhy se v nadcházejících seancích budou bát, že odstřižení od likvidity v kombinaci s odlivem vkladů může způsobit řeckým bankám problémy a řeckému státu neschopnost refinancovat splatný dluh,” říká Jan Bureš z ČSOB. Mezitím se prý euro dostane znovu pod tlak.