Kubánce láká dolar, někteří na něj ale nechtějí čekat na ostrově

Kuba

Kuba Zdroj: Reuters

V úterý skončená návštěva prezidenta USA Baracka Obamy na Kubě měla mimo jiné potvrdit, že zítřky největšího karibského ostrova začínají být světlé. Řada jeho obyvatel si to ale nemyslí. Desítky tisíc – především mladých – Kubánců kvapně balí kufry a utíkají. Do Spojených států. Způsobilo to speciální zacházení, kterého se jim dostává, pokud se jim podaří proniknout na americké území. Problém je, že to může brzo skončit.

Kuba se otevírá světu v očekávání přílivu amerických investic a turistů. Má to však i ten efekt, že od roku 2014 přeběhlo téměř sto tisíc Kubánců do USA a další jsou na cestě.

„Tvrdí, že se věci mění k lepšímu, ale pro ty na dně pyramidy se nic nemění,“ citoval deník LA Times Leonida Castra, který na Kubě vydělával 25 dolarů (600 korun) měsíčně za výrobu doutníků. Nyní má podle deníku osm dolarů za hodinu za rozdávání letáků na lasvegaském Stripu. „Vím, že v Americe mohu vyhrát, když budu pracovat.“

Cesta na falešné doklady

Castro do USA přišel letos v lednu. Na falešné doklady odcestoval do mexického Cancúnu a přes Mexiko došel až na texaskou hranici, kde požádal o politický azyl. Se svou přítelkyní patří k desetitisícům Kubánců, kteří se bojí, že oteplování vztahů mezi Kubou a Spojenými státy brzy povede ke zrušení práva na politický azyl, jenž Kubáncům, kteří se dostanou na americkou půdu, zajišťuje právo na legální pobyt a práci v USA.

Mnozí jejich krajané se však už připravují na dolarové turisty, protože nové zákony umožňují soukromníkům založit malé podniky. Další Kubánci vkládají své naděje do pronájmu pokojů či celých domů a bytů. Ne každému se ale povede ze současných změn profitovat. „Nemáte-li peníze na koupi auta, je vám k ničemu, že turisté budou potřebovat taxi,“ citoval New York Times Claudii Meilanovou, která v Havaně pracuje jako tlumočnice.