Lavrov doufá, že se vztahy s EU nepokazily nezvratně

Lavrov

Lavrov Zdroj: ctk

Rusko doufá, že jeho vztahy s Evropskou unií "nedosáhly bodu, od něhož už není návratu". V Minsku to prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Vztahy EU a Ruska se zhoršily v důsledku ruské anexe Krymu a ukrajinské krize. Brusel se snaží přimět Moskvu ke změně politiky uvalením sankcí. Ukrajinský premiér vyzval Rusko k mírovým jednáním, podle ruské diplomacie by ale měl jednat s povstalci na východě země.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyzval Rusko, aby přistoupilo na mírová jednání s Kyjevem na neutrální půdě. Na výzvu k jednání Moskvy s Kyjevem ale brzy negativně zareagoval Lavrovův náměstek Grigorij Karasin. Zopakoval, že Kyjev by měl především jednat s donbaskými povstalci, jenom takových rozhovorů se mohou zástupci Ruska zúčastnit.

Připomněl přitom nedávné separatistické volby v Luhanské a Doněcké oblasti, které Kyjev a Západ neuznávají. „Na jihovýchodě Ukrajiny jsou lidé, kterým obyvatelstvo důvěřuje. S nimi je třeba vést dialog…,“ zdůraznil Karasin.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny zbraněmi i vojáky, Moskva to ale popírá. Konflikt na východě Ukrajiny si od letošního dubna podle OSN vyžádal více než 4000 mrtvých. Na černé listině EU je v současnosti 119 lidí a 23 firem, kteří se podle EU provinili proti ukrajinské územní celistvosti nebo prospěchem z anexe Krymu.

Unie se snaží přenést zodpovědnost na Rusko

Podle Lavrova se unijní politika v ukrajinské krizi jeví pokusem přenést odpovědnost na Rusko, což na starém kontinentu podkopává důvěru. „Doufáme, že nebylo dosaženo bodu, z něhož není návratu,“ řekl Lavrov podle agentury TASS. Ujistil také, že Rusko neusiluje o konfrontaci se Západem a sankce kritizoval jako slepou uličku.

Lavrovův běloruský kolega Uladzimir Makej podle agentury TASS během porady vedení obou ministerstev prohlásil, že v důsledku ukrajinské krize se „náš svět ocitl na prahu nové studené války“. Rusko a Bělorusko podle něj musejí čelit novým výzvám od Západu, budování americké protiraketové obrany a zvýšené aktivitě NATO u hranic.