Le Pena čeká další soud za zlehčování plynových komor nacistů

Jean Marie Le Pen

Jean Marie Le Pen Zdroj: ctk

Zakladatel francouzské nacionalistické strany Národní fronta (FN) a její někdejší dlouholetý předseda Jean-Marie Le Pen bude v Paříži brzy souzen za to, že opět označil plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech za "detaily historie". Termín procesu zatím nebyl stanoven. Uvedla to dnes francouzská média.

Svůj kontroverzní postoj obhajoval 2. dubna při rozhovoru s jedním belgickým novinářem. „Vůbec ne. Co jsem řekl, odpovídá mému názoru, že plynové komory byly detaily historie války. Leda by se připustilo, že válka je detailem plynových komor,“ odpověděl podle webu stanice TF1 před kamerou na otázku, zda lituje tohoto názoru, za nějž byl v minulosti už několikrát odsouzen.

Sedmaosmdesátiletý čestný předseda FN Le Pen dnes odsoudil rozhodnutí prokuratury, která ho chce postavit před soud. Jedná se podle něj o další perzekuci proti jeho osobě. Prý ho to nepřekvapuje, když o tom rozhodují lidé ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraové. Politička pochází z francouzské Guyany a krajně pravicový tisk v zemi ji přirovnal k opici, když v roce 2013 kritizoval Taubiraové návrh zákona povolující sňatky homosexuálů.

Spor s dcerou

Europoslanec Le Pen v prezidentských volbách ve Francii v roce 2002 překvapivě postoupil na úkor favorizovaného kandidáta socialistů do druhého kola. Nakonec ho však jasně porazil neogaullista Jacques Chirac, kterému dali hlasy i levicoví voliči ve snaze zabránit úspěchu představitele krajní pravice.

V poslední době je Le Pen ve vážném sporu se svou dcerou Marine Le Penovou, která převzala vedení strany od otce v roce 2011. Od té doby se stranu snaží zbavit nálepky antisemitismu i pravicového radikalismu a usiluje o rozšíření její voličské základny. FN loni tak vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu. Le Penová, která je nyní europoslankyní, se hodlá v roce 2017 ucházet o prezidentské křeslo. Otcovy radikální postoje ale její ambice ohrožují a Marine se nyní snaží otce zbavit členství a plně se tak od něj distancovat. Spor nejspíš skončí u soudu.