Lékaři vytiskli osrdečník, který nahradí kardiostimulátor i defibrilátor

Elektronická membrána"druhý perikard"

Elektronická membrána"druhý perikard" Zdroj: Nature Communications

Výzkumníci z amerických univerzit v Illionis a St. Louis využili počítačové modelování a 3D tisk k výrobě unikátní membrány, která dokáže monitorovat a regulovat pravidelnost srdeční aktivity. Prototyp již otestovali na králičím srdci, které v mimotělním prostředí a nutričním roztoku bilo „bez jediné chybičky“, tvrdí ve studii.

V konstrukci zařízení se inspirovali u pavoučích sítí, jednotlivé senzory a elektrody propojili promyšleným systémem, který zabezpečuje komplexní regulaci a přehled nad elektrickými signály, které srdcem procházejí.

„Toto zařízení by mohlo položit základy budoucích implantovatelných defibrilátorů,“ uvedl jeden z jeho tvůrců Igor Efimov z Washingtonovy univerzity v St. Louis. Když membrána zaznamená blížící se infarkt či srdeční arytmii, je schopná patřičně zareagovat a stimulovat jednotlivé části srdečního svalu tak, aby k události nakonec nemuselo dojít.

Lékaři před samotným tiskem membrány napřed museli srdce nasnímkovat ve vysokém rozlišení a vytvořit jeho 3D model, na jehož bázi následně modelovali membránu. Jednotlivé obvody v membráně pak jsou vedeny ve tvaru „S“, aby byly schopny reagovat a roztahování a stahování se při srdeční činnosti.

Novou membránu sami vědci nazývají elektronickým perikardem. Výsledky studie byly publikovány v časopise Nature Communications.