Letecké neštěstí zhoršilo vztahy Západu a Ruska

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP

Čtvrteční sestřelení malajsijského letadla s celkem 298 lidmi na palubě ještě více ochladilo vztahy Západu a Ruska. Mnohé země se totiž kloní k teorii, že se stroj zřítil po zásahu rakety, kterou odpálili Moskvou vyzbrojení povstalci. Hovoří proto o nových sankcích. Kreml varuje před unáhlenými závěry, podle něj je třeba počkat na závěry expertů. Vyšetřování je však kvůli nálezu trosek v bojové zóně komplikované, panují obavy z manipulace s důkazy.

„Má ještě jednu poslední šanci ukázat, že míní pomoci,“ řekl na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina Mark Rutte, premiér Nizozemska, odkud jsou dvě třetiny obětí. Představitelé Německa, Británie a Francie se shodli na tom, že by ministři zahraničí zemí EU měli být připraveni vyhlásit na úterní schůzce nové postihy Moskvy.

Londýn podotkl, že některé evropské státy byly ohledně situace v Donbasu dosud liknavé. Doufá, že šok z incidentu je přiměje k větší aktivitě. Británie ztratila v letadle deset občanů. Americký prezident Barack Obama už dříve uvedl, že raketa vyletěla z území ovládaného separatisty. Podle něj má Putin největší sílu ukončit stupňování násilí v Donbasu, ale dosud jí nevyužil.

Kyjev se snaží ze situace vytěžit co největší odsouzení vzbouřenců. Požádal OSN, aby je zařadila na seznam teroristických organizací. Kreml tvrdí, že hlavní vina za neštěstí padá na Kyjev, který nechtěl pokračovat v příměří. Z Ruska zaznívají i výroky, že letoun mohli záměrně sestřelit Ukrajinci, kteří počítali s tím, že dopadne na ruské teritorium.

Katastrofa se výrazně promítla do změny leteckých tras, což se týká i Českých aerolinií. Dosud přes neklidné území posílaly pět linek. Teď se budou letadla mířící do Almaty, Taškentu, Tbilisi, Jerevanu a Rostova na Donu východní Ukrajině vyhýbat.