Letta se pokusí sestavit italskou vládu

Enrico Letta

Enrico Letta Zdroj: reuters

Staronový italský prezident Giorgio Napolitano pověřil místopředsedu Demokratické strany (PD) Enrica Lettu sestavením vlády. Na italské poměry mimořádně mladý politik má vyvést zem z dva měsíce trvajícího povolebního patu. Komentátoři podotýkají, že výběr někdejšího europoslance s proevropským postojem uvítají v Bruselu.

Šestačtyřicetiletý bývalý křesťanský demokrat zřejmě urychleně vytvoří tým ministrů složený jak z politiků, tak z technokratů. Ještě tento týden by kabinet mohl předstoupit před parlament s žádostí o důvěru. Očekává se, že širokou koalici podpoří pravice expremiéra Silvia Berlusconiho. Plány ale mohou zmařit rozpory uvnitř PD. Letta poznamenal, že nebude sestavovat vládu za každou cenu.

Zároveň hned ambiciózně prohlásil, že by rád změnil evropský kurz zaměřený na úsporná opatření. „Evropské politiky jsou příliš soustředěny na šetření, které ale už nestačí,“ řekl. Trhy na prezidentův krok reagovaly včera s uspokojením v očekávání, že Itálie konečně zahájí potřebné hospodářské a institucionální reformy. Jedním z prvních úkolů nové vlády má být změna volebního zákona, který přispěl k nynějším zmatkům.

Mezi pravicí a levicí ale panuje stále spousta sporů. Jeden z nejzávažnějších se týká nepopulární daně z nemovitosti, kterou zavedl kabinet Maria Montiho a Berlusconi ji před volbami sliboval zrušit. Vlivný člen jeho Lidu svobody Renato Brunetta uvedl, že podpoří jen vládu, která to učiní. Politici levého středu jsou ale jen pro snížení daně, před dírou v rozpočtu varují i ekonomové.

Velkou nepříjemností pro Lettu je, že Lid svobody kvůli roztržce nalevo posílil a v aktuálním průzkumu má osmiprocentní náskok. Berlusconi by tak v očekávané koalici měl dobré vyjednávací podmínky. Strany ale drží v šachu Napolitano, který pohrozil, že v případě jejich neochoty sjednotit se k reformám, rezignuje.

Enrico Letta

Narodil se v roce 1966 v Pise, kde také vystudoval politologii. Má doktorát z práva Evropské unie. V první polovině devadesátých let byl předsedou Evropských mladých křesťanských demokratů, jeho politickou kariéru ale pořádně nastartoval až příklon doleva. Má ministerské zkušeností, vedl například rezort průmyslu. V europarlamentu zasedal v rozpočtovém výboru. Italská média ho popisují jako „muže dialogu a vyjednávání“. Jeho strýc je jedním z nejbližších poradců expremiéra Silvia Berslusconiho. Je prý fanatickým fotbalovým fanouškem expremiérova klubu AC Milan. Jeho manželka pracuje jako novinářka v listu Corriere della Sera, mají spolu tři děti.

Giorgiu Napolitanovi zakázali abdikovat. „Král Jiří“ je poslední jistotou Itálie