Libérie kvůli ebole vyhlásila mimořádný stav

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová vyhlásila v noci na dnešek kvůli ebole v zemi mimořádný stav. Podle prezidentky rozsah epidemie představuje hrozbu pro bezpečnost státu, uvedla dnes agentura Reuters. Do Španělska dnes byl přepraven španělský misionář, který se ebolou nakazil.

Liberijská prezidentka v oficiálním prohlášení uvedla, že pro ochranu životů a přežití státu je potřeba podniknout mimořádná opatření. Stav nouze platí 90 dní od 6. srpna.

V Libérii již nemoc podle AP zabila nejméně 282 lidí. Podle pozorovatelů se krize v zemi prohlubuje, protože mnoho lidí nechává své nemocné příbuzné doma, místo aby je odvedli do izolovaných center.

Ebola zabíjí nejvíc v historii

Ebola zabila v západní Africe od února podle středeční bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) 932 lidí a nakazilo se jí více než 1700 osob. Epidemie nemoci vypukla v únoru v Guineji a hlavně kvůli čilým přeshraničním stykům místního obyvatelstva se rozšířila i do Sierry Leone a Libérie.

Ebolou se nenakazili pouze Afričané. Na letecké základně Torrejón de Ardoz u Madridu dnes přistál armádní Airbus 310 s lékařským vybavením a s nakaženým španělským misionářem na palubě, oznámilo španělské ministerstvo obrany. Jde o prvního infikovaného, jenž byl transportován do Evropy.

V Libérii vyhlásili stav nouzeV Libérii vyhlásili stav nouze | CTKMuž si myje ruce ve snaze zastavit smrtící virus Ebola ve městě Monrovia v Libérii.

Do Španělska dorazil nakažený duchovní

Španělská vláda pro 75letého duchovního Miguela Pajarese vyslala letadlo po vzoru USA. Na rozdíl od americké veřejnosti, která proti převozu dvou nakažených spoluobčanů do USA protestovala, podepsaly internetovou petici za urychlený převoz Pajarese do země desítky tisíc Španělů.

Španělské ministerstvo obrany sdělilo, že kromě Pajarese byla na palubě vojenského letounu také španělská jeptiška Juliana Bohiová, která s knězem spolupracovala v Libérii. U ní ale dosud nákaza zjištěna nebyla. Kněz i jeptiška byli převezeni do madridské nemocnice, která přijala nejpřísnější bezpečnostní a karanténní opatření.

Experimentální sérum je problematické

Oba Američané dostali experimentální sérum známé jako ZMapp, které však bylo zatím testováno pouze na primátech. Světová zdravotnická organizace chce nechat posoudit oborníky, zda je to etické.

Prezident Barack Obama v noci na dnešek připustil, že nemá dostatek informací o vhodnosti používání léku. Prvořadá jsou však podle něj nyní opatření, která mají zabránit šíření epidemie. „Nyní nám jde o veřejné zdraví, ale budu se nadále pídit po informacích o tom, co víme o nasazování těchto léků,“ řekl Obama.

Nejhorší výskyt eboly v historii
- Ebola (též krvácivá horečka) je jednou nejnebezpečnějších chorob na světě - je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Neexistuje proti ní vakcína, ač některé se testují. „Léčba“ spočívá jen v podpůrné terapii - rehydrataci pacienta, udržování krevního tlaku a prokysličení a v léčbě případných dalších infekcí.
- Způsobuje ji virus ebola, nazvaný podle řeky Ebola v Konžské demokratické republice (Kongo; dříve Zair), kde byla tato nemoc v roce 1976 poprvé identifikována. Epidemie tehdy propukla v konžské vesnici Yambuku a v Nzaře v sousedním Súdánu a zemřelo na ni 431 ze 602 nakažených. Nový virus tam objevil tehdy 27letý belgický lékař Peter Piot.
- Diagnostika eboly je obtížná, protože prvotní symptomy jsou neurčité, respektive připomínají jiné choroby. Nemocný cítí slabost, bolesti svalů, hlavy a v krku, má zarudlé oči, může cítit bolest na hrudi a mít obtíže při dýchání a polykání. Provází ji náhlá horečka. Posléze se objeví zvracení, průjem, vyrážka a začínají selhávat orgány, nejprve ledviny a játra. V některých případech se objevuje vnitřní či vnější krvácení.
- Symptomy se mohou objevit dva až 21 dnů po nakažení. Přenáší se krví, sekrety a tělesnými tekutinami nemocného; je třeba se proto vyvarovat například i kontaktu s použitými ručníky. Častými oběťmi jsou zdravotníci ošetřující nemocné, pokud nepoužívají rukavice, masky a ochranné brýle. Člověk může být přenašečem viru někdy až sedm týdnů po uzdravení.
- Přirozenými hostiteli viru ebola jsou netopýři živící se ovocem. V Africe byly zdokumentovány také případy nákazy při kontaktu s uhynulými či nemocnými opicemi, lesními antilopami či dikobrazy.
- Všechny dosavadní epidemie eboly postihly africký kontinent. Nejvíce obětí (431) si vyžádal hned první známý výskyt eboly v roce 1976 (v Kongu a Súdánu); druhý nejvyšší počet lidí (254) zabil virus eboly v roce 1995 rovněž v Kongu, 224 osob jí podlehlo v roce 2000 v Ugandě a zatím poslední větší epidemie eboly postihla v roce 2007 Kongo, kde na ni tehdy zemřelo 187 lidí.
- Současná epidemie vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se do Sierry Leone, Libérie a Nigérie; dosud si vyžádala na 932 obětí, nakaženo je přes 1700 osob.