Libra posiluje po otřesech kvůli brexitu, akciím se ale daří méně

Odpůrci brexitu

Odpůrci brexitu Zdroj: čtk

V Londýně lidé protestují za nové referendum o Brexitu
2
Fotogalerie

Poslední dny jsou pro britskou politiku turbulentní, a tomu odpovídá i dění na trzích. Zatímco libra se v pátek pomalu vzpamatovala, akcie nikoliv. Po zveřejnění brexitové dohody mezi královstvím a Evropskou unií z vlády Theresy Mayové odstoupili dva klíčoví ministři, jedním z nich byl Dominic Raab, který měl v kabinetu na starosti právě odchod země z Evropské unie. Dokument, který vyjednal, však nemá v anglickém parlamentu dostatečnou podporu.

Ve čtvrtek libra oslabila o 1,9 procenta vůči euru a o 1,7 procenta ve srovnání s dolarem, což znamenalo největší pokles od června 2016, kdy si Britové v referendu odsouhlasili odchod z Evropské unie.

V pátek se ale libra odrazila a získala osm desetin procenta vůči dolaru, respektive dvě desetiny v porovnání s eurem. Analytici předpokládají, že za stabilizací stojí uklidnění situace v britské vládě, kdy se její členové nechali slyšet, že další rezignace neplánují.

Kurz libry k dolaru:

Na rozdíl od libry se ale nedokázaly vzpamatovat akcie britských firem. Index FTSE 100 se odpoledne pohyboval o sedm desetin procenta níže ve srovnání s hodnotou, na jaké obchodování v pátek začalo. I přes postupnou korekci však akcie ztrátu nedokázaly vyrovnat.

Analytici varují, že nejistota může převládat klidně až do března příštího roku, kdy Británie ze společenství vystoupí. „Pokud bude stále ve hře možnost, že Spojené království opustí EU bez dohody, riziko spirály poklesu libry bude pokračovat,“ uvedl pro BBC analytik Commerzbank Ulrich Leuchtmannan, který podotýká, že se volatilita libry probudila ze svého stoletého spánku. Souhlasí s ním i ostatní experti, kteří poukazují na to, že hodnota libry je úměrně závislá hrozbě brexitu bez dohody.

Obdobná situace nastává také u akcií, Financial Times rovněž upozorňují, že v nejtěžší situaci jsou firmy, které mají na ostrovech hlavní část svého byznysu.