Libye soudí spojence diktátora Kaddáfího

Libye, ropa

Libye, ropa Zdroj: Wikimedia

Libyjci se pokouší učinit soudní tečku za érou Muammara Kaddáfího. V Tripolisu začal proces se třiceti prominenty jeho režimu včetně dvou synů někdejšího diktátora. Řízení ale zastiňují aktuální politické události. Dočasný premiér Abdalláh Sání o víkendu rezignoval kvůli strachu o sebe a svou rodinu po pouhém měsíci ve funkci. Riziko rozpadu Libye tím zase o něco vzrostlo.

Obžalovaní čelí různým obviněním od korupce po válečné zločiny. U soudu stanul kupříkladu šéf Kaddáfího rozvědky Abdalláh Sanúsí, bývalý premiér či šéf diplomacie. Potomci diktátora se však včerejšího slyšení neúčastnili. Saadí Kaddáfí byl vydán počátkem března z Nigeru a vyšetřovatelé pokračují v jeho výsleších. Jeho bratra Sajfa Isláma drží vlivná milice a nechce ho vydat vládě, jelikož jí nedůvěřuje. Je možné, že k soudu promluví pomocí videotechniky.

Mnozí obvinění si stěžují na to, že nemají přístup k obhájcům. „Chci, aby se mnou zacházeli jako s dalšími vězni. Chci mít právo na návštěvy. Nemám právníka,“ řekl Sanúsí. „Jestliže se jim nedostane spravedlivého procesu, vyvstanou pochybnosti, zda v nové Libyi nedochází k selektivní justici,“ řekl Reuters Hanah Salah z Human Rights Watch. Pochybnosti o procesu vyjádřil i Mezinárodní trestní soud v Haagu.

Slabinou země ale není jen nevěrohodná justice, o čemž výmluvně svědčí premiérova rezignace. Sání ji zdůvodnil nepovedeným útokem na něj a rodinu. Najít Sáního nástupce bude i proto velmi těžké.

Nový premiér před sebou bude mít úkoly, na kterých si vylámal zuby už Sáního předchůdce. Vláda v Tripolisu má omezenou moc a nedokáže si poradit s bývalými bojovníky proti Kaddáfímu, kteří se nechtějí odzbrojit. Politická scéna je navíc rozdělená na liberály a islamisty. Podle některých zdrojů vláda vyplácí 160 tisícům ozbrojenců tisíc dolarů měsíčně, aby byli loajální, to se ale stejně nedaří. Armáda, která poslouchá rozkazy Tripolisu, je zase příliš malá. Podstatnou část východu tak kontrolují autonomisté v čele s Ibráhímem Džasránem.

Desetitisíce lidí, kteří byli označeni za někdejší přívržence Kaddáfího a vyhnáni z domovů, stále přebývají v nuzných podmínkách uprchlických táborů.

Situace je nebezpečná i navenek. Podle odhadů je v zemi na 15 milionů pušek a dalšího arzenálu, což z ní činí předního aktéra nelegálního obchodu se zbraněmi. To má dopady na vývoj v Somálsku, Středoafrické republice, Nigeru i jinde.

Boj o ropu
Rebelové z východu žádají od Tripolisu nejen větší míru politické autonomie, ale také více příjmů z ropy. V „jejich“ regionu se totiž těží více než polovina suroviny. Měsíce dohadů, stávek a blokád polí i terminálů přitom snížily na minimum produkci, která se ještě v létě nadějně zotavovala. Rebelové se dokonce v březnu pokusili o vlastní export ropy. Minulý týden povstalci souhlasili s tím, že vládě předají čtyři terminály. Podle aktuálních zpráv se úmluva zatím realizuje jen částečně. Díky optimistickému výhledu však ceny ropy, které reagují na ukrajinskou krizi, nejdou nahoru tak strmě.

Radek Palata: Revoluce hasnou. Jaro selhalo