Lídři skupiny G7 nepojedou v červnu do Soči, sejdou se v Bruselu

Herman Van Rompuy

Herman Van Rompuy Zdroj: CTK/AP

Lídři sedmi nejvyspělejších ekonomik světa ze skupiny G7 se sjedou v červnu do Bruselu. Zrušili tak na stejný měsíc plánované vrcholné setkání s Ruskem v Soči ve formátu známém jako G8. Uvedly to s odkazem na diplomatické zdroje agentury poté, co prezidenti a premiéři G7 jednali za zavřenými dveřmi na okraj summitu o nukleární bezpečnosti v nizozemském Haagu.

Na svém twitterovém účtu informaci potvrdil také Herman Van Rompuy, který předsedá jednáním členských zemí Evropské unie.

Zrušení vrcholné schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči bylo prakticky jisté už před více než hodinovým dnešním jednáním G7 u kulatého stolu. Své rozhodnutí dali už dopředu najevo britský premiér David Cameron či německá kancléřka Angela Merkelová. Krok je reakcí zemí skupiny na ruské počínání při anexi strategického ukrajinského Krymu, kterou Západ neuznává.

Ze setkání byla vydána osmiodstavcová závěrečná deklarace. V ní země skupiny dávají jasně najevo, že ruský postup odsuzují, anexi poloostrova neuznávají a podporují ukrajinskou územní celistvost. Země skupiny už přijaly cílené sankce vůči ruským představitelům, kterým zmrazily účty a zakázaly vstup.

Skupina: Nejde o vyloučení Ruska, ale o změn místa

Skupina podle diplomatického zdroje agentury Reuters reprezentuje „určitý hodnotový systém“, a proto se jejích jednání nyní Rusko nemůže účastnit. Skupina prý nemluvila o vyloučení Ruska, ale o změně místa konání summitu a jeho formátu. „Skupina vznikla na základě sdílených hodnot a sdílené odpovědnosti. Ruské akce z posledních týdnů s nimi nejsou v souladu,“ uvedli v závěrečném textu lídři vyspělých ekonomik.

Podle deklarace by měli také ministři zahraničí skupiny odřeknout účast na chystaném dubnovém jednání v Moskvě. Ministři odpovědní za energetickou problematiku mají zase začít diskutovat o možnostech posílení kolektivní energetické bezpečnosti.

„Rusko má jasnou volbu,“ míní G7 v dokumentu. Otevřené jsou prý cesty k diplomatickému řešení, Rusko ale musí uznat ukrajinskou územní celistvost a začít jednat s vládou v Kyjevě. Za krok správným směrem dnes skupina označila ruskou podporu misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajinu.

Lavrov: Pro Rusko to není problém

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ještě před závěrem jednání lídrů G7 poznamenal, že pokud skupina s ruskou účastí už splnila svůj úkol a nebude se dál scházet, není to problém.

„G8 je neformální klub, členské průkazky tam nikdo nerozdává. Nikdo odtamtud nemůže nikoho vyhodit,“ poznamenal dnes v Haagu Lavrov. Připomněl, že podle některých názorů už navíc formát skupiny G8 svou roli sehrál a že klíčové ekonomické otázky se řeší v širší skupině známé jako G20.

Nizozemský Haag dnes a v úterý hostí summit o jaderné bezpečnosti, na který přijelo mnoho lídrů zemí z celého světa, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy.