Likvidace fukušimské katastrofy potrvá desítky let

Poškozená jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku

Poškozená jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku Zdroj: ctk

Dekontaminace jaderné elektrárny v japonské Fukušimě bude trvat několik desítek let. Řekl to dnes japonský premiér Naoto Kan. Panují obavy, že výpadky v dodávkách elektřiny budou pokračovat i v roce 2012.

„Zabere to tři, pět, deset, případně i více desetiletí, abychom se s nehodou vyrovnali,“ uvedl podle agentury Reuters Kan během setkání s místními představiteli Demokratické strany v Tokiu. Poprvé tak z oficiálních míst zazněl nějaký časový údaj odhadující dobu potřebnou pro likvidaci následků katastrofy. Premiér slíbil, že odstoupí, ale až poté, co se Japonsko vypořádá s prvotními následky přírodní pohromy.

Kan se kvůli tomu, jak vláda reagovala na fukušimskou katastrofu a ostatní následky březnového zemětřesení a vlny tsunami, stal terčem domácí kritiky. Vláda nyní přehodnocuje koncepci japonské energetické politiky.

Místní úřady oznámily, že v nejbližších dnech zveřejní detaily o postupu prací, jejichž cílem je opět dostat elektrárnu plně pod kontrolu, o což se snaží již téměř čtyři měsíce. Kvůli zemětřesení a následné přílivové vlně se roztavilo palivo ve třech reaktorech a několik explosí vodíku rozptýlilo radioaktivní materiál po širokém okolí. Kvůli nehodě bylo z okolí elektrárny evakuováno 80 tisíc lidí.

Vláda tento týden oznámila, že japonské jaderné reaktory, které jsou nyní mimo provoz, budou muset před svým spuštěním projít zátěžovými testy. Opatření, která se podobají těm zavedeným evropskou unií, znamenají obrat v kurzu kabinetu. Zaměří se hlavně na odolnost staveb vůči přírodním katastrofám.

Vyvolávají také místních vlád a průmyslových podniků, které se obávají, že kvůli testům se zapojení některých elektráren opozdí a výpadky v dodávkách elektřiny budou pokračovat i v roce 2012.