Lisabon těžko prosazuje slíbené úspory, přísun peněz se zadrhává

Karikatura německé kancléřky Angely Merkelové a portugalského premiéra Pedra Passose Coelha v Lisabonu

Karikatura německé kancléřky Angely Merkelové a portugalského premiéra Pedra Passose Coelha v Lisabonu Zdroj: profimedia.cz

Portugalsko musí rychle najít způsob, jak seškrtat 1,3 miliardy eur ze svých výdajů, aby mohlo pomýšlet na další dávku pomoci od mezinárodních věřitelů. Ekonomové se ale obávají, že Lisabon si ukousl příliš velké sousto.

Kvůli rozhodnutí portugalského nejvyššího soudu, který zrušil některá úsporná opatření, musí nyní země čekat nejméně do května, než dostane další díl z celkové sumy 78 miliard eur, které zemi půjčila trojka věřitelů tvořená Evropskou komisí, Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou centrální bankou. Dvě miliardy eur přitom původně měly na účty portugalské vlády dorazit už tento měsíc, uvedl deník The Wall Street Journal.

Současná prověrka trojky, která zkoumá, zda Lisabon dodržuje předepsané rozpočtové cíle, se přitom zastavila právě na tomto bodě. Dokud Portugalsko nenajde nové zdroje úspor, nemůže kontrola pokračovat. „Portugalsko pravděpodobně nedodrží nynější rozpočtové cíle. Trojka bude nucena přijmout těžká rozhodnutí,“ uvedl dnes ekonom banky BNP Paribas Ricardo Santos. „Nikdo nechce další Řecko a Portugalsko se snaží, aby se vyhnulo této cestě, ale Evropě zřejmě dochází trpělivost,“ dodal.

Nejvyšší soud zrušil část letošního rozpočtu, která například snižovala platy zaměstnanců ve veřejném sektoru a důchody. Soud tato opatření označil za diskriminační. Výnosy portugalských dluhopisů na to dnes zareagovaly prudkým růstem, posilují totiž obavy, že země se nestihne vrátit na dluhopisové trhy před poslední výplatou finanční pomoci příští rok v květnu. To by s největší pravděpodobností znamenalo portugalskou žádost o druhý záchranný balíček.

Evropská komise proto vládu v Lisabonu vyzvala, aby jednala co nejrychleji. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble podotkl, že Portugalsko nemá jinou možnost než hledat úspory jinde.

Portugalský premiér Pedro Passos Coehlo chce náhradní úspory najít ve školství, zdravotnictví a v sociálních výdajích. Ekonomové ale upozorňují, že Portugalsko nemůže výrazně ušetřit bez zásahu do penzí a platů státních zaměstnanců, které stojí za 60 procenty mandatorních státních výdajů.

Podle MMF by Portugalsko ušetřilo 2,7 miliardy eur, pokud by propustilo pětinu státních zaměstnanců. Snížení důchodů o pětinu by přineslo úsporu 4,5 miliardy eur.

Portugalsko získalo záchrannou půjčku v dubnu 2011. Země dosud plnila všechny podmínky mezinárodní pomoci.