List Haarec: Kerryho návrh na delší příměří straní Hamasu

John Kerry (uprostřed) při společné tiskové konferenci s tajemníkem Ligy arabských států Nabilem Elarabym (vlevo) a egyptským ministrem zahraničí Samehem Shukrim (vpravo)

John Kerry (uprostřed) při společné tiskové konferenci s tajemníkem Ligy arabských států Nabilem Elarabym (vlevo) a egyptským ministrem zahraničí Samehem Shukrim (vpravo) Zdroj: ctk

Izrael a palestinský Hamas od soboty každý zvlášť ohlásily jednostranné čtyřiadvacetihodinové humanitární příměří. Dnes ráno byly ale boje obnoveny. Americký ministr zahraničí John Kerry tento týden na Blízkém východě jednal o dlouhodobějším klidu zbraní, který má konflikt zastavit aspoň na sedm dní a umožnit vyjednávat o dlouhodobém zklidnění. Podmínky navrhované Kerrym až dnes a jako první zveřejnil list Haarec.

Izrael už avizoval, že Kerryho podmínky jsou po něj nepřijatelné. Návrh prý nebere ohled na jeho bezpečnostní požadavky a nepožaduje demilitarizaci Pásma Gazy. Nepočítá se v něm podle izraelského listu ani s tím, že Izraelci budou i v době sedmidenního příměří moci dále ničit tunely, které Hamas vybudoval pod hranicí Pásma do Izraele.

Jednostránkový Kerryho návrh se dostal na stůl členům izraelského bezpečnostního kabinetu v pátek. Podle Haarecu se v něm klade důraz na „ochranu životů civilistů, ukončení útoků vedených v Pásmu Gazy a z něj, na úsilí dosáhnout trvalého příměří a vyřešení krize“.

Do dvou dnů prý začne týdenní humanitární příměří

Izrael a palestinské odbojové skupiny se podle tohoto dokumentu zavázaly, že do 48 hodin (tedy do nedělního večera) začnou uplatňovat sedmidenní humanitární příměří a zastaví útoky a že se do 48 hodin sejdou v Egyptě k jednání o trvalém příměří.

Hamas podle izraelského listu toto trvalé ujednání podmiňuje dohodou o otevření hraničních přechodů do Izraele, povolením pohybu lidí i zboží přes hranici, převodem peněz do Gazy, aby Hamas mohl zaplatit mzdy zaměstnancům správy a zajistit bezpečnostní úkoly. Požadavky Izraele jsou obsaženy v obecné žádosti o zajištění „všech bezpečnostních otázek“. Nikde v textu se nehovoří o demilitarizaci Pásma, v němž má Hamas rakety a odstřeluje jimi Izrael, ani o zničení tunelů, napsal Haarec.

Dále text předpokládá, že se Palestinci a Izrael po sedm dní zdrží bojů a zajistí humanitární dodávky do Pásma. Naproti tomu se v návrhu výslovně uvádí, že se po Izraeli nebude po dobu příměří žádat, aby stáhl z Pásma svou armádu. Operace proti tunelům však mají být zastaveny.

Souhlasí OSN, Liga arabských států, EU, USA, Turecko i Katar

V závěrečné pasáži se podle izraelského listu uvádí, že s návrhem souhlasí OSN, Liga arabských států, Evropská unie, USA, Turecko, Katar a že se budou podílet na humanitární pomoci Gaze. Ve výčtu těchto účastníků chybí Egypt, který stejně jako Izrael sousedí s Pásmem Gazy a který sehrál významnou roli při jednáních o příměří v minulých konfliktech. V Kerryho návrhu převzalo roli dohlížitele nad dodržováním podmínek Turecko a Katar, tedy země, které mají blízko k Hamasu.

Haarec napsal, že když si v pátek Kerryho návrh přečetli členové bezpečnostního kabinetu a premiér Benjamin Netanjahu, nevěřili svým očím a někteří byli v šoku. Kabinet pak jednomyslně hlasoval proti návrhu. Izrael to ale veřejně neoznámil, aby nepoškodil Kerryho a neuzavřel cestu k další spolupráci. Ministři se podle izraelského listu dohodli, že Netanjahu Kerrymu zavolá a bude vyjednávat o změnách. Mnozí izraelští představitelé ale návrh komentovali o víkendu a podle některých Kerry ocenil teroristy, bez výhrad přešel na stranu Turecka a Kataru a zastává se Hamasu.