Londýnská City prorokuje kolaps Číny

Londýnská City

Londýnská City Zdroj: profimedia.cz

„Naši klienti jsou z Číny čím dál tím nervóznější. V poslední době se ptají už jen na to, kdy ji mají začít vyprodávat. Nic jiného je nezajímá,“ říká analytik renomované londýnské investiční banky. Citátem, pod kterým si nepřál být podepsán, výstižně shrnul plíživé obavy z dalšího vývoje v zemi Draka. Čína pod taktovkou nového politického vedení zpomalila, a to dříve než většina světa očekávala. Stále více investorů si myslí, že nejde o plánované přibrzdění.

Mnozí poukazují na renminbi, které v poslední době posiluje a v pondělí se dostalo vůči dolaru na rekordní úroveň 6,12. Podle Wall Street Journal to znamená, že od začátku roku 2012 posílil o 1,8 procenta. „Vzhledem k oslabování čínské ekonomiky to nedává smysl. Naopak by to mohlo potvrzovat obavy z bubliny v realitním sektoru,“ myslí si stratég Saxo Bank John Hardy a dodává, že by právě přehřátý sektor bydlení mohl prudce ochladit.

Další oslovení experti v londýnské City mluví o tom, že v dohledné době se objeví problémy na čínském trhu aktiv, což zahýbá s celou ekonomikou. Na jedné straně má totiž podle nich Peking takřka bezprecedentní možnost ovládat domácí hospodářství, díky čemuž se zemi daří tlumit globální turbulence. Na straně druhé teď čelí „extremním silám“ uvnitř ekonomiky, které jsou v pohybu. Mezi ně řadí explozivní růst úvěrů a stavební boom. „Celý systém je přitom nastaven tak, aby tito strašáci narostli do co největších rozměrů,“ varuje Hardy a opakuje, že největší hrozbou je bydlení. Ačkoli se nedávno povedlo nebezpečně velkou bublinu trochu upustit, opět se nafukuje.

City v poslední době hodně spekuluje i o další neznámé, která by mohla čínské ekonomice podrazit nohy a která možná částečně vysvětluje sílu renminbi, a tou jsou zmanipulované statistiky. Kvůli kontrole toků kapitálu Číňané nemohou investovat v zahraničí, což podle znalců nemálo z nich obchází. Skulinku, kterou peníze tečou přes hranice, vytváří nadhodnocování exportních příjmů. Právě k tomu zřejmě docházelo v prvním čtvrtletí, což by se mohlo projevit při zveřejnění dat za druhý kvartál, říká Miranda Carrová z investiční banky NSBO. Už na začátku léta tak může dojít k dalšímu propadu ekonomiky a zvýšení nervozity.

Ne každý v City ale předpovídá čínské drama. „Možná že se teď budeme pět let pohybovat v růstovém rozmezí 6,5 až 8,5 procenta,“ předpovídá Nick Beecroft, manažer hedgeového fondu C-View. Odvolává se přitom na známá slova o reformě ekonomiky, která by se napříště měla ve větší míře opřít o domácího spotřebitele. Tato změna může zemi přibrzdit, nikoli však destabilizovat, myslí si Beecroft. Čína se může opřít o 3,3 bilionu dolarů devizových rezerv. Nemá problémy s rozpočtem a může ekonomiku nakopnout fiskálními stimuly. A do třetice v případě potřeby má prostor ke snížení sazeb.

„Co se Číny týče, jsem celkem v klidu,“ shrnuje Nick Beecroft za stále početnou skupinu těch, kteří zemi Draka věří. Řady pochybovačů se ale množí. Nad Čínou se vznáší otazník, který si zaslouží zvýšenou pozornost. „Během příštích dvanácti měsíců to vláda přestane zvládat a ono to vybublá na povrch,“ tvrdí například v úvodu citovaný analytik investiční banky.

Autor je členem sítě GlobeReporter.org