Loni se vyrobilo víc falešného parmazánu a grany než originálu

Vyšší produkce falešných sýrů způsobila pokles vývozu obou těchto sýrů. Hodnota vývozu dalších typických italských sýrů, jako je pecorino a gorgonzola, naopak rostla, uvedla agentura ANSA.
Podle Coldiretti většina falešných sýrů parmazán a grana padano se vyrábí ve Spojených státech, dále pak v Rusku, Brazílii, Argentině a Austrálii. Svaz rovněž upozornil, že na evropském a italském trhu se objevují nekvalitní napodobeniny sýru grana padano s klamavým označením, které se vyrábějí převážně v České republice, Maďarsku, Polsku, Estonsku a Lotyšsku.
Parmigiano reggiano a grana padano získaly chráněné označení původu. To znamená, že sýry s tímto názvem mohou být vyrobené pouze v rámci daného regionu a za přísné kontroly kvality. Značka parmigiano reggiano je chráněna celosvětově a může se legálně používat pouze pro sýr vyráběný v a kolem severoitalského města Parma v souladu s přísnými standardy kvality.
Podobná omezení platí pro všechny sýry prodávané v EU pod názvem, který tento sýr označuje v jiném jazyce, tedy například parmazán nebo parmesan. Anglický název však mohou legálně využívat severoameričtí producenti pro sýr vyrobený u nich.
Eva Malá: Rusové pašují zakázaná jídla, chybějí hlavně dobré sýry