Lotyšsko se eura nebojí, chce ho už příští rok

Lotyšsko

Lotyšsko Zdroj: profimedia.cz

Lotyšsko v březnu požádá orgány Evropské unie o zhodnocení, zda může příští rok zavést euro. Řekl to premiér Valdis Dombrovskis. Lotyšsko by se tak stalo 18. členem eurozóny, z pobaltských zemí platí eurem prozatím jen Estonsko. To je v eurozóně od roku 2011 a je jejím nejmladším členem.

Dombrovskis o plánech vlády hovořil po jednání parlamentu. Ten schválil návrh zákona, který stanovuje pravidla pro přechod země z domácí měny lat na euro. Žádost o posouzení připravenosti Lotyšska k zavedení eura by měla být hotova v první polovině března, řekl premiér.

Mezinárodní měnový fond (MMF) začátkem týdne uvedl, že Lotyšsko postupuje před plánovaným zavedením eura bez problémů, pozor si ale musí dát na banky, které mají vysoký podíl vkladů ze zahraničí. Především pak z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Měnový fond také odhaduje, že lotyšská ekonomika letos vykáže růst o 3,7 procenta.

Měnový fond v roce 2008 spolufinancoval úvěr 7,5 miliardy eur (asi 192,5 miliardy korun), který Lotyšsku poskytl spolu s Evropskou unií. Lotyško patří mezi ty evropské země, které dopady globální finanční krize pocítily nejvíc. Země se už ale zotavila a loni v prosinci už všechny závazky vůči věřitelům vyrovnala.

Pokud chce členská země EU zavést euro, musí splňovat pět ekonomických kritérií. Stanovené hodnoty se týkají rozpočtového deficitu, zadlužení, dlouhodobých úrokových sazeb, stability měny vůči euru a inflace. Než země euro zavede, musí její měna strávit dva roky v mechanismu směnných kurzů ERM-2, což je jakási „přípravka“ na euro. V ERM-2 se testuje, zda přechod na novou měnu nebude znamenat pro ekonomiku šok.

Kromě Velké Británie a Dánska, které si vyjednaly trvalou výjimku, by měli euro zavést všichni členové EU, tedy včetně České republiky. Dokdy se tak má stát, ale nikde není stanoveno.