Macron chce ve spolupráci s africkými státy potírat pašeráky lidí

Na trase Libye - Itálie se přes Středozemní moře snažilo dostat mnoho migrantů

Na trase Libye - Itálie se přes Středozemní moře snažilo dostat mnoho migrantů Zdroj: Reuters

Na trase Libye - Itálie se přes Středozemní moře snažilo dostat mnoho migrantů
Na trase Libye - Itálie se přes Středozemní moře snažilo dostat mnoho migrantů
Migranti, kteří připluli na italské pobřeží.
Migranti, kteří připluli na italské pobřeží.
Libye, Tripolis
11
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron hodlá navrhnout vytvoření africko-evropské iniciativy k potírání pašeráků lidí z Afriky. Ve svém projevu na univerzitě v metropoli Burkiny Faso Ouagadougou také řekl, že podpoří evakuaci osob, které se ocitly v nebezpečí v Libyi.

V listopadu se objevily zprávy, podle nichž jsou afričtí uprchlíci v Libyi prodáváni jako otroci. Macron to už v minulosti označil za zločin proti lidskosti a dnes to zopakoval. V Ouagadougou, kde zahájil třídenní cestu po západní Africe, řekl, že chce, aby vznikla africko-evropská iniciativa, která bude potírat činnost převáděčů. Požádá také evropské politiky, aby pomohli s evakuací Afričanů, kteří uvázli v Libyi a dostali se do nebezpečí. "Navrhnu, aby Afrika a Evropa těmto lidem pomohly," řekl francouzský prezident.

Hlavní téma jeho cesty, která zahrne také Ghanu a Pobřeží slonoviny, je spolupráce v oblasti školství, digitální ekonomiky, životního prostředí a migrace. K otázce boje proti islámským radikálům Macron řekl, že jednotka, kterou proti nim sestavuje pět západoafrických zemí, se formuje příliš pomalu. Má v ní být až 5000 vojáků z Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigeru. "Nepostupuje to dostatečně rychle. Tuto válku je třeba vyhrát co nejdříve," řekl Macron.

V pondělí večer, krátce před Macronovým příjezdem, někdo na auto francouzských vojáků v Ouagadougou hodil granát a zranil při tom tři civilisty. Kdo je za útokem, není zatím jasné. Na silnici vedoucí k univerzitě dnes lidé postavili barikády a zapálili pneumatiky. Protestovali proti "zneužívání Afriky Západem". Macron se přesto na univerzitu dostal a proti demonstrantům zasáhla policie.

Ve svém projevu se snažil od koloniální doby distancovat. "Patřím ke generaci, která nehodlá Afričanům říkat, co mají dělat. Patřím k těm, kteří považují vítězství Nelsona Mandely, za jednu z největších událostí. Nesouhlasím s těmi, pro něž je Afrika kontinentem krizí a bídy. Jsem s těmi, kdo nevěří, že Afrika je ztracený světadíl, který je třeba zachraňovat," řekl prezident před asi 800 studenty.