Maďaři se dál opevňují, obnoví kontroly na hranicích se Slovinskem

Maďarská hranice

Maďarská hranice Zdroj: ctk/ap

Maďarsko dnes oznámilo dočasné obnovení kontrol na hranici se Slovinskem. Jde tak o další hranici uvnitř schengenského prostoru s obnovenou policejní přítomností v důsledku současné uprchlické krize v Evropě. Maďarská vláda k opatření přistoupila poté, co o půlnoci kvůli přílivu migrantů uzavřela zelenou hranici s Chorvatskem, načež do Slovinska zamířily ve speciálně vypravených autobusech první stovky běženců z Chorvatska.

Uprchlíci mají většinou namířeno do Německa, kde dnes kancléřka Angela Merkelová kritizovala nedostatečně solidární rozdělení uprchlíků mezi členské země Evropské unie.

Maďarsko zavádí kontroly na hranicích se Slovinskem na základě informací, že slovinské úřady převážejí uprchlíky i na slovinsko-maďarskou hranici. Proto je znovuzavedení hraničních kontrol nezbytné, tvrdí maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Slovinsko se dnes stalo novou tranzitní zemí pro stovky běženců poté, co právě Budapešť uzavřela zelenou hranici s Chorvatskem, podobně jak to už v září učinila na hranici se Srbskem. Chorvatsko sice je členem EU, ale na rozdíl od Maďarska a Slovinska není součástí schengenské zóny volného pohybu osob.

Ochrana občanů

Maďarsko-chorvatská hranice byla uzavřena kvůli „ochraně občanů Maďarska a Evropy“, konstatoval dnes časně ráno vládní mluvčí Zoltán Kovács v pohraniční vesnici Zákány. „Stále je ale možné překročit hranici legálně a požádat o azyl,“ ujistil Kovács.

Chorvatsko oznámilo, že bude přistěhovalce nyní vozit k hranici se Slovinskem, aby se vyhnuli Maďarsku a mohli pokračovat ve své cestě na západ. Slovinský ministr zahraničí Karl Erjavec v pátek řekl, že Lublaň nebude příchodu migrantů bránit, dokud bude běžence dál přijímat Německo.

Slovinsko u hraničních přechodů podle agentury APA zbudovalo stanové tábory, v nichž jsou uprchlíci registrováni. Tam už na ně čekají slovinské autobusy, které je začaly odvážet do stanového tábora u slovinsko-rakouského hraničního přechodu Šentilj/Spielfeld.

Cíl: Německo

Uprchlíci mají většinou namířeno do Německa, které ukázalo otevřenou náruč především uprchlíkům ze Sýrie. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes před spolustraníky hájila svou politiku vůči uprchlíkům a kritizovala Evropskou unii za dosud nespravedlivé rozložení břemene přílivu uprchlíků. „Dodnes tu chybí tu spravedlivé rozdělení břemene,“ zdůraznila Merkelová, která se vyslovila pro zavedení stálého přerozdělovacího mechanismu.

Evropskou unii dnes kritizovala i nevládní mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International. Vyzvala lídry Evropské unie, aby stavěli práva uprchlíků nad svými zájmy na ochranu hranic. V této souvislosti zkritizovala plán EU nabídnout finanční pomoc a ústupky Turecku výměnou za to, že tato země zastaví masový přesun žadatelů o azyl do Evropy.

Útok xenofoba

Pravděpodobně nenávist vůči cizincům a přistěhovalcům a nesouhlas se vstřícnou německou imigrační politikou byly motivací 44letého útočníka, jenž dnes pobodal a vážně zranil kandidátku na starostku Kolína nad Rýnem Henriette Rekerovou. Ta se dosud na magistrátu zabývala mimo jiné integrací a kandiduje s podporou Křesťanskodemokracické unie (CDU) kancléřky Merkelové.

Uprchlická krize si nadále vybírá životy ve Středomoří. Řecká pobřežní stráž dnes ráno oznámila, že nalezla další čtyři utonulé běžence - tři děti a jednu ženu. Zahynuli při pokusu přeplout Egejské moře na cestě do Evropy. Také turecká pobřežní stráž dnes oznámila, že 12 uprchlíků utonulo u břehů Turecka po ztroskotání člunu, v němž měli namířeno na řecký ostrov Lesbos.

Obnovení hraničních kontrol v Schengenu nejvíc poškodí právě Německo