Maďarští novináři protestující proti cenzuře dostali výpověď

Dva novináři z maďarské veřejnoprávní televize, kteří od 10. prosince drží hladovku na protest proti cenzurním zásahům vedení stanice do zpravodajství, pokračují v protestu i poté, co je televize dnes kvůli jejich akci propustila. Státní mediální holding MTVA výpověď zdůvodňuje tím, že protest novinářů je protiprávní a je provokací vůči zaměstnavateli. Výpovědi pro hladovkáře kritizovala maďarská opozice i občanská sdružení.

Spor novinářů a vedení MTVA začal kvůli televiznímu rozhovoru s představitelem radikální maďarské menšiny v Rumunsku Lászloem Tökesem. V něm byly zaretušovány záběry, kde se v pozadí objevila tvář někdejšího šéfa nejvyššího soudu Zoltána Lomniciho. Tento bývalý soudce podle komentátorů upadl u současné pravicově populistické vlády v nemilost a údajně se ocitl na černé listině zpravodajských šéfů.

Novináři protestovali nejen proti tomuto konkrétnímu zásahu, ale obecněji proti vměšování politiků do práce zpravodajských médií. V Maďarsku od letošního roku platí sporný mediální zákon, který vyvolává kritiku nejen u domácí opozice, ale i v zahraničí. Včera například své obavy o vývoj svobody v Maďarsku dopisem premiérovi Viktoru Orbánovi sdělila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová.

Nový zákon sloučil veřejnoprávní televizi, rozhlas a tiskovou agenturu pod holding MTVA, kde zpravodajství vzniká centrálně. Podle kritiků tato reforma umožnila vládě ovládnout státní média.

Dva propuštění hladovkáři - Balázs Nagy Navarro a Aranka Szávulyová - jsou také předními představiteli filmových a televizních odborů. Mluvčí MTVA uvedla, že svou akcí „zaměstnavatele dlouhodobě provokují“ a že svou „protiprávní činností porušují mediální zákon“. Nagy Navarro ale zdůraznil, že hladovka výpovědí nekončí a že protest bude pokračovat, dokud televize nepotrestá ty, kdo se dopustili manipulace s reportáží.

Kvůli rozhovoru s Tökesem museli už v polovině prosince své funkce opustit šéfredaktor zpravodajské redakce MTVA Dániel Papp a ředitel zpravodajství v tiskové agentuře MTI Gábor Élő.

Za rebelující novináře se postavila maďarská opozice. Podpořila je strana zelených i socialisté. Předák socialistické strany Attila Mesterházy řekl, že propuštěním žurnalistů „vláda znovu vrazila nůž do Maďarské republiky, která už krvácí z tisíců ran“.