Martin Čaban: Jak Cameron hrál, až prohrál

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk/AP

Oznámení výsledků britského referenda
Cameronův hlavní soupeř v Konzervativní straně a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson
Nával kolem auta Borise Johnsona
vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage po oznámení výsledků britského referenda
Příznicvi brexitu slaví
10
Fotogalerie
Davida Camerona je škoda. Mezi evropskými lídry patřil k těm střízlivějším, realističtějším, státničtějším. Navíc byl jedním z posledních věrohodných nositelů étosu úspor a strukturálních ekonomických reforem, na které se v mnoha zemích rádo zapomnělo poté, co se Evropa jakž takž oklepala z krize a státní dluhy svůdně zlevnily.

Nicméně je jasné, že nemohl jinak. Když politik vsadí prakticky všechno a prohraje, odchází. V Česku už si na to moc nepamatujeme, ale z hlediska zdraví evropské demokracie je normální chování Cameronovo, nikoli politiků, kteří sedí ve vládě a současně tutéž vládu obviňují z podpory korupce.

Cameron byl až do sečtení hlasů v úspěšným politikem i premiérem. Nicméně vabank, jejž rozehrál, aby uklidnil a udržel pohromadě vlastní stranu, se mu krutě vrátil.

V historii zůstane zcela jistě zapsán jako premiér, který neudržel Británii v EU, a dost možná také jako premiér, který stál na začátku další velké vlny silného pnutí uvnitř Spojeného království a vzestupu separatistických tendencí.

Dějiny se s Cameronem mazlit nebudou. Nic na tom nezmění ani fakt, že se ke své brutální prohře postavil čelem a oznámil odchod. To je hezké, ale pořád platí, že do vnitrostranické hry vsadil mnohem mnohem víc, než měl. A prohrál.