McCain: Dohoda o Sýrii není průlom, Putin se nechce dohodnout

John McCain

John McCain Zdroj: CC BY-NC 2.0: [Barret] via Flickr

Dohoda o příměří v Sýrii uzavřená tento týden v Mnichově neznamená průlom v tamním konfliktu, protože umožňuje silám prezidenta Bašára Asada a Ruska dál beztrestně zabíjet civilisty. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci to prohlásil vlivný americký republikánský senátor John McCain. Podle něj nemá ruský prezident Vladimir Putin zájem na tom, aby se dohodl se Západem na ukončení syrského konfliktu.

„Přál bych si, abych mohl sdílet názor některých přátel, kteří tuto dohodu vidí jako možný průlom. Bohužel ho ale nesdílím,“ řekl McCain o dohodě ze čtvrteční noci, k níž dospěli zástupci 17 zemí včetně USA a Ruska. Podle dohody by v Sýrii mělo být do týdne zahájeno příměří a umožněna rozsáhlá humanitární pomoc.

„Mluvme jednoznačně o tom, co tato dohoda znamená. Umožňuje, aby útok na Halab pokračoval další týden. Vyžaduje od opozičních skupin, aby zastavily boj, ale povoluje Rusku nadále bombardovat teroristy, což jsou podle něj všichni, dokonce i civilisti,“ řekl americký senátor. Rusko čelí obvinění Západu, že v posledních dnech bombardovalo Halab, přestože v něm nebyli žádní bojovníci hnutí Islámský stát (IS) a donutilo k útěku desítky tisíc lidí. McCain také kritizoval to, že dohoda neobsahuje žádné sankce pro případ, že by Asad nebo Rusko porušily přijaté závazky.

Mluvme jednoznačně o tom, co tato dohoda znamená. Umožňuje, aby útok na Halab pokračoval další týden

„Pan Putin nemá zájem být naším partnerem. Chce posílit Asadův režim, chce, aby se Rusko znovu stalo významnou silou na Blízkém východě, chce využít Sýrii jako prostor pro vyzkoušení ruské modernizované armády, chce změnit provincii Latákíja na ruskou vojenskou základnu, z níž by mohl ovládat ruskou sféru zájmů. A chce zesílit uprchlickou krizi a využít ji jako zbraň k rozdělení transatlantické aliance a k podkopání evropského projektu,“ řekl McCain.

Ke kritice Ruska se připojil i vůdce syrské opozice Rijád Hidžáb. „Místo aby se chovaly zodpovědně, Rusko a Írán využívají nestabilitu, aby rozšířily své sféry vlivu. Využívají existující spory k prosazování vlastních strategických zájmů s bezcitným přehlížením zájmu lidí v našem regionu,“ řekl Hidžáb.

Skepsi k dohodě o Sýrii dal v sobotu v bavorské metropoli najevo i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který prý vidí šanci 49 procent, že skutečně povede k příměří. Podle Lavrova však úspěch dohody ohrožuje neochota Spojených států ke spolupráci s Ruskem při boji s IS. Američanům podle něj jde pouze o to, aby Rusko přestalo se svými nálety v Sýrii.