Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život, napsal Biden. Soustrast vyjádřil i Guterres

Prezident USA Joe Biden

Prezident USA Joe Biden Zdroj: Reuters

Svou blízkost obětem čtvrteční střelby v Praze, při které zahynuli útočník a dalších 14 lidí, dnes brzy ráno SEČ vyjádřili americký prezident Joe Biden a generální tajemník OSN António Guterres.

Biden napsal na sociální síti X, že jeho srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslném útoku v české metropoli. Generálního tajemníka OSN Guterrese šokovaly a zarmoutily zprávy o střelbě na Karlově univerzitě. Stojí to v prohlášení, které vydal jeho mluvčí Stéphane Dujarric.

„Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl Biden. Dodal, že americké úřady jsou v kontaktu s českými bezpečnostními složkami. „Jsme připraveni poskytnout další pomoc, pokud to bude třeba,“ uvedl americký prezident.

V prohlášení Guterres uvádí, že ho šokovala a zarmoutila střelba s velkým počtem obětí na Karlově univerzitě v Praze. Vyjádřil také „svou nejhlubším soustrast příbuzným obětí“ a své přání, aby se zranění co nejdříve uzdravili. „Generální tajemník znovu vyjadřuje svou plnou solidaritu českému lidu a vládě,“ stojí v prohlášení.

Čtvrteční střelba na Filozofické fakultě v Praze má podle prohlášení policie nejméně 14 obětí. Při útoku zahynul i samotný střelec. Zraněných bylo 25 lidí. Jedná ze o jeden z nejtragičtějších útoků v Evropě za poslední léta mimo válečnou oblast.

Po útoku začaly přicházet kondolence z celého světa. Soustrast vyjádřili premiéři či prezidenti z prakticky všech zemí Evropské unie a vrcholní představitelé unijních institucí. Zděšen byl zprávami z Prahy také kanadský premiér Justin Trudeau.