Lidé poslali do sbírek na pozůstalé obětí střelby v Praze miliony

Pieta u Karolina.

Pieta u Karolina. Zdroj: Blesk:David Malik

Lidé na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií na pražské filozofické fakultě přispěli miliony korun. Vyplývá to z webů sbírek. Na sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy (UK) se odpoledne sešlo už víc než šestnáct milionů korun.

Útočník na Filozofické fakultě ve čtvrtek 22. prosince odpoledne zastřelil 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Česko se vzpamatovává z nejhoršího incidentu způsobeného osamělým střelce ve své historii. 

Sbírky na podporu lidí zasažených tragédií na Filozofické fakultě

Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou na Filozofické fakultě UK. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty. V době psaní měla sbírka na kontě přes jedenáct milionů korun a částka rychle narůstá.

Další sbírka funguje na portálu Znesnáze21. Vybrané prostředky ze sbírky budou využity na psychologickou a materiální pomoc i rekonvalescenci a fyzioterapii zraněným. organizátoři sbítky budou další postup koordinovat s Filozofickou fakultou UK a pozůstalými. Lidé přispěli přes 2 a půl milionu korun.

Vlastní sbírku brzy spustí i Masarykova univerzita v Brně. „Jsme hluboce šokováni informacemi o tragédii, k níž došlo dnes odpoledne 21. prosince na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Jde o bezprecedentní útok na vysokoškolské půdě, který nemá v ČR obdoby a se kterým se v žádném případě nelze smířit. Hluboce soucítíme se zraněnými i blízkými obětí, které v tomto předvánočním období zcela nečekaně a nesmyslně zasáhla tato tragická událost," uvedla univerzita na svých stránkách

Bohuslužba za oběti

V sobotu v 11:00 bude v katedrále sv. Víta na Pražském hradě bohoslužba za oběti čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Sloužit ji bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Na síti X to oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a poděkoval pražskému arcibiskupství za rychlou dohodu po jednání vlády. Soustrast pozůstalým a lítost nad tragédií vyjádřil Graubner na webu.

„V sobotu 23. 12. v 11:00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha bude pražský arcibiskup Jan Graubner sloužit bohoslužbu za oběti, jejich rodiny a všechny, kterých se tragická střelba na FF UK (Filozofické fakultě Univerzity Karlovy) dotkla,“ uvedl Výborný.

„Vyjadřuji upřímnou soustrast a hlubokou lítost pozůstalým všech obětí a ujišťuji je o naší blízkosti. Modlím se za mrtvé, jejich rodiny, blízké i přátele a také za uzdravení všech zraněných,“ napsal Graubner. Doplnil, že kněží pražské arcidiecéze jsou k dispozici poskytnout všem duchovní podporu a radu.

Bezplatná krizová linka

Policie zřídila bezplatnou krizovou linku na čísle 974 823 158. Ta bude až do odvolání v provozu nonstop a je určena všem, kteří potřebují základní informace v souvislosti se střelbou mimořádnou situací v centru Prahy.

Nepřetržitě je k dispozici také Linka bezpečí, Národní ústav duševního zdraví nebo krizová linka společnosti In IUSTITIA .

Státní smutek vyhlášen na sobotu

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii Česka. Útočník tam odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.