Vánoční trhy v Praze kvůli střelbě omezují program, památky zůstanou otevřené

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí, 2. prosince 2023.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí, 2. prosince 2023. Zdroj: Blesk:RENATA MATEJKOVA

Kvůli čtvrteční střelbě na filozofické fakultě budou dnes a v sobotu omezeny vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí. Sdělila to Hana Tietze, mluvčí firmy Taiko, která trhy organizuje. V sobotu se bude konat bohoslužba za oběti střelby v katedrále svatého Víta. Na Štědrý den budou v Praze otevřeny některé památky, lidé se budou moct zúčastnit také vánočního programu v zoologické zahradě nebo navštívit botanickou zahradu v Provozovatelé to uvedli na svých webových stránkách.

„Již ve čtvrtek jsme zrušili plánovaný program, ten se nebude konat ani v pátek a v sobotu. V pátek a sobotu nebude také probíhat pravidelná animace stromu. V pátek bude ztlumená také hudba na tržišti a v sobotu ji úplně vypneme,“ uvedla Tietze. Dodala, že ve stejném režimu budou trhy i v Českých Budějovicích a v Plzni. Mše za oběti střelby v katedrále sv. Víta na Pražském hradě se bude konat v sobotu v 11:00. Sloužit ji bude pražský arcibiskup Jan Graubner, zúčastní se jí prezident Petr Pavel.

Na Štědrý den budou moci lidé navštívit trojskou zoo, kde se bude konat komentované krmení některých zvířat či setkání v pavilonech. Ve 13:30 bude na návštěvníky čekat trénink lachtanů v dolní části zoo. Děti do 15 let budou mít vstup symbolicky za jednu korunu. Do 26. prosince mohou lidé nosit zvířatům jedlé dárky. Vítaná jsou jablka, mrkev či neslazené suché pečivo, sdělil mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Do zoo také skauti přinesli Betlémské světlo, které zájemci najdou do Štědrého dne u hlavního vchodu. Navštívit mohou lidé také sousedící trojskou botanickou zahradu, a to od 09:00 do 14:00.

Otevřené budou v neděli i památky, které spravuje městská firma Prague City Tourism, a to od 10:00 do 15:00. Lidé si mohou prohlédnout interiéry Staroměstské radnice, Prašné brány, Staroměstské či Malostranské mostecké věže. Navštívit lze i Petřínskou rozhlednu a zrcadlové bludiště. Naopak Pražský hrad své výstavy a návštěvnické objekty letos na Štědrý den neotevře.