Meldonium kosí ruské olympijské naděje

meldonium

meldonium Zdroj: Profimedia,

Pozitivní nálezy u dopingových testů ruských sportovců se množí. Příčinou je meldonium, látka zakázaná od 1. ledna, kterou nechvalně proslavila tenistka Maria Šarapovová. Látka byla zjištěna v krvi desítek dalších ruských sportovců, například rychlobruslařů, atletů a také zápasníků. Před blížící se letní olympiádou také světová antidopingová agentura WADA pokračuje v kontrolách jednotlivých dopingových laboratoří.

Schválena byla národní laboratoř v Brazílii, řada zemí však kritéria nesplňuje. Olympijské hry v Riu de Janeiro začínají za čtyři měsíce, stále však není jasné, zda se jich zúčastní ruští atleti. Ti byli dočasně suspendováni kvůli dopingu.

Pozitivní testy se však objevují ve velkých počtech i v dalších sportech. Jen v řeckořímském zápasu bylo od začátku roku pozitivně testováno několik desítek ruských reprezentantů. „Je to celé jako epidemie, katastrofa. Od roku 1952 jsme neměli jediný dopingový případ, teď je jich několik desítek za jediný den. Může se stát, že prostě nebudeme mít na olympiádu koho poslat,“ uvedl šéf ruského zápasu Michail Mamiašvili. Před čtyřmi roky v Londýně byla ruská zápasnická výprava nejúspěšnější.
S problémy kolem dopingu se Rusko nepotýká samo. V roce 2015 WADA zveřejnila kodex, který musí akceptovat všechny země.

Některé z nich mu však nevyhověly a WADA učinila 18. března kontrolní zkoušku. Brazilská laboratoř splnila všechny podmínky, což znamená, že během olympiády mohou být vzorky testovány přímo v Brazílii. Mezi země, které však stále kritéria nesplňují, patří Mexiko a Španělsko. Právě Španělsko mělo v minulosti problémy s dopingem, když stín podezření padl na celou zlatou generaci španělského sportu. WADA uznala, že obě země se snaží kritéria aplikovat, a proto jim zatím trest nehrozí. Situaci v obou zemích WADA nadále monitoruje.

Jan Šťovíček: Rusko předvedlo největší skandál v historii sportu