Měli bychom lépe chápat postoje střední Evropy, vyzval saský premiér

Saský premiér Stanislaw Tillich a premiér Bohuslav Sobotka (vpravo)

Saský premiér Stanislaw Tillich a premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) Zdroj: ctk

Premiér sousední německé země Saska Stanislaw Tillich chce ve své nové funkci předsedy jedné z komor německého parlamentu usilovat o to, aby západní spolkové země lépe chápaly postoje zemí střední a východní Evropy. Západ totiž o způsobu uvažování a mentalitě "nastupujícího východu" příliš mnoho neví, z čehož plyne řada nedorozumění, uvedl politik v rozhovoru s agenturou DPA. K větší míře pochopení pro svou zemi dnes Německo vyzval i polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Tillich je saským ministerským předsedou od roku 2008 a loni v listopadu převzal na rok i funkci předsedy Spolkové rady, jedné z komor německého parlamentu, která je složená ze zástupců vlád 16 spolkových zemí. Právě předsednictví v radě chce Tillich údajně využít k osvětě svých kolegů o střední a východní Evropě.

„Východní Němci se spíš dokážou vcítit do Rusů, západní Němci jsou více svázáni se západní Evropou. Chci přispět k tomu, aby osmadvacet zemí Evropské unie ještě více srostlo.

Proto musí západ vědět o východní a střední Evropě mnohem více,“ uvedl Tillich. Saský premiér vyzval už při nástupu do funkce předsedy Spolkové rady k větší soudržnosti v Německu i v EU.

Tillich má blízko ke středoevropských zemím mimo jiné kvůli svému původu. Pochází totiž z menšiny lužických Srbů. Kromě němčiny a lužické srbštiny hovoří údajně mimo jiné také česky, polsky a trochu rusky.

Čtěte rozhovor s Václavem Klausem:

Německo dnes shodou okolností k větší solidaritě vyzval také polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski. „Přál bych si trochu více pochopení Němců pro naši politickou situaci,“ uvedl.

Šéf polské diplomacie reagoval mimo jiné na pohrůžku evropského komisaře Günthera Oettingera z Německa, že komise vyvolá proti Polsku kvůli schválení sporné novely zákona o veřejnoprávních médiích mimořádnou proceduru pro porušení základních hodnot EU.

Polsko si je podle Waszczykowského vědomé, že Německo má „ve evropském sboru rozhodující hlas“, Varšava ale podle něj nedopustí, aby se rozhodovalo na její úkor.

Němci by se měli podle něj sami sebe zeptat, co od Polska očekávají. „Potřebujete Polsko jen jako nárazníkovou zónu vůči Rusku? Jako dodavatele levných pracovních sil? Jako subdodavatele a prodloužený dílenský stůl velkých německých koncernů? Nebo jsme my Poláci i přes velké hospodářské rozdíly partner Německa, přinejmenším při řešení problémů v naší části Evropy?“ zeptal se ministr.

Bohumil Doležal: Vlastenectví nejsou plná kaťata z uprchlíků

Miroslav Zámečník: Mezi národem a vítací kulturou

Komentář: Hledání Vánoc v prezidentově vánočním poselství