Merkelová poprvé zapochybovala, zda se podaří zachránit Řecko

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Německá kancléřka Angela Merkelová poprvé veřejně připustila pochybnosti o tom, jestli se Evropě podaří zachránit Řecko před finančním krachem a platební neschopností. V rozhovoru, který poskytla šesti vlivných evropským deníkům, uznala, že první mnohamiliardový záchranný balík Aténám ani po dvou letech problémy nevyřešil, což dovedlo na pokraj krachu i společnou evropskou měnu.

„Krizi jsme zatím nepřekonali,“ uvedla Merkelová, kterou cituje britský list The Guardian. „Je tu samozřejmě Řecko, zvláštní případ, u kterého se i přes všechnu snahu jak samotných Řeků, tak mezinárodního společenství, zatím nepodařilo stabilizovat situaci,“ připustila kancléřka dosavadní neúspěch operací na záchranu předlužené země. I když se ne vše podařilo, cíl zůstává podle ní neměnný – zachránit euro.

Merkelová to prohlásila několik dnů před dalším důležitým unijním summitem, na kterém se má doladit nová smlouva mezi státy eurozóny zavádějící přísnější rozpočtovou disciplínu a možnost sankcí za nedodržování pravidel pro jednotlivé státy.

V rozhovoru německá kancléřka také obhajovala plán zesílit pravomoci Evropského soudního dvora a odmítla nedůvěru některých zemí eurozóny a Velké Británie vůči tomuto kroku. Právě nejvyšší soud EU podle Merkelové nezávisle posoudí dodržování rozpočtové kázně a rozhodne o případném postihu.

Merkelová také dala najevo, že se nebrání dalšímu prohlubování evropské integrace, které by znamenalo pokračování přenášení pravomocí z národních států do Bruselu. Nevyloučila ani vznik silnější Evropského parlamentu se dvěma komorami. Až hlubší politická spolupráce podle kancléřky umožní, že chystaná nová evropská finanční pravidla začnou fungovat v praxi.

Nová evropská dohoda je nezbytná pro předcházení dalším krizím

Vůči plánu těsnější fiskální unie prosazovanému Německem se začaly v poslední době objevovat z různých zemí námitky. Kritici míní, že nová evropská smlouva obhajuje spíše německé zájmy, než že by se doopravdy snažila o záchranu eura. Dodávají, že nebude mít žádný okamžitý efekt.

Berlín, který dojednáním evropské dohody o rozpočtové kázni podmiňuje spuštění trvalého záchranného fondu, ale oponuje. Pro předcházení budoucích krizí je podle německých představitelů taková dohoda naprosto zásadní.

„Nemá smysl slibovat více a více peněz, aniž by se řešily příčiny krize. My Němci mezi všemi těmi miliardami příspěvků na finanční pomoc musíme taky dávat pozor, abychom se kvůli tomu sami nezadrhli. Nepomohlo by to ostatně EU jako celku,“ poznamenala Merkelová.

Dodala, že dál v tuto chvíli platí, že nesouhlasí s návrhy na zavedení společného evropského dluhopisu. Německá kancléřka ale připustila, že s hlubší integrací a přísnějšími společnými evropskými pravidly se plán může znovu vrátit na jednací stůl.