Merkelová: Registrační střediska pro migranty mohou být i v Bulharsku

Migranti v Maďarsku

Migranti v Maďarsku Zdroj: ctk/ap

Sběrná centra Evropské unie, kde budou hromadně registrováni a prověřováni běženci žádající na území osmadvacítky o azyl, mohou být vedle Itálie a Řecka také v Bulharsku či dalších zemích, řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Přesná umístění všech středisek, která EU označuje jako hotspoty, nebyla dosud oficiálně oznámena.

Řecké úřady ale už podle agentury upřesnily, že tři z nich by měla začít fungovat do konce října na ostrovech Lesbos, Kos a Leros, kam směřuje hlavní proud uprchlíků z Turecka.

Bulharský zpravodajský portál novinite.com uvedl, že čtyři centra se chystají na Sicílii. Server také napsal, že o zřízení střediska kvůli migračnímu tlaku požádalo i Bulharsko, které sdílí hranici s Tureckem. Bulharský premiér Bojko Borisov se k záležitosti zatím nevyjádřil, podle diplomatických zdrojů blízkých premiérovi prý ale Sofia o středisko nepožádala.

Merkelová nicméně po skončení středečního mimořádného summitu EU prohlásila, že žádat o vybudování unijních středisek mohou i další země, které o ně budou mít zájem. „Jsme k tomu otevření.

Pokud bude chtít Bulharsko takový hotspot, tak dostane stejnou podporu a přesně stejnou pomoc od evropských institucí jako Itálie a Řecko,“ uvedla Merkelová. Dodala, že nikdo ale nebude po Bulharsku postavení tábora vyžadovat. Centrum na svém území již odmítlo Maďarsko.

Medvědí služba

Výroky Merkelové ale udělaly Borisovovi medvědí službu, protože záhy po jejich vynesení se na bulharského premiéra doma snesla vlna kritiky, a to nejen z řad hlavní opoziční formace, Bulharské socialistické strany, ale i od nacionalistické Vlastenecké fronty, která vládu jinak podporuje. Obě tuto údajně Borisovovu iniciativu shodně označili za „nepřijatelnou“ a „nebezpečnou“.

Předseda schůzek unijních prezidentů a premiérů osmadvacítky Donald Tusk po skončení summitu prohlásil, že registrační a sběrná střediska v Itálii a Řecku začnou fungovat do konce listopadu.

Řecko podle AFP plánuje kromě registračních středisek na ostrovech i koordinační centrum přímo v Aténách a také dva další sběrné tábory u hlavního města a u Soluně, které mají ulehčit ostrovním hotspotům s omezenou kapacitou.

Martin Čaban: Uprchlíci na posledním místě