Merkelová se dohodla s opozicí na dani z finančních transakcí

Kancléřka Merkelová v Praze

Kancléřka Merkelová v Praze Zdroj: ctk - Vit Simanek

Německá vládní koalice se dohodla s opozicí na rámcové podobě daně z finančních transakcí, kterou bude Berlín v Evropské unii prosazovat. Zvýšila se tak naděje, že Němci ještě do prázdnin schválí fiskální pakt EU. Právě dohoda na zdanění trhů je jedním z bodů, kterými opozice podmínila svůj souhlas s paktem, k jehož prosazení v parlamentu nemá kancléřka Angela Merkelová dostatek hlasů.

Oba tábory se shodly na variantě, která vychází z návrhu Evropské komise. Zdanění by se tak mělo týkat pokud možno všech finančních produktů. Sazba daně se má pohybovat mezi 0,1 procenta pro akcie či půjčky a 0,01 procenta u spekulativních derivátů. Odhadovaný výnos přesahuje 50 miliard eur.

Pokud by se k zavedení této daně nepřipojily všechny země EU nebo eurozóny, což je vzhledem k dlouhodobému odporu Británie alespoň v případě celounijního řešení pravděpodobné, chce se Německo pokusit okolo sebe shromáždit skupinu států, které na zdanění trhů přistoupí. Podle německého ministerstva financí jich musí být minimálně devět.

„Považuji to za dobrý příspěvek pro Evropu,“ komentovala rámcovou dohodu s německou levicí kancléřka Merkelová. Předseda nejsilnější opoziční strany sociální demokracie Sigmar Gabriel ji označil za „obrat vlády o 180 stupňů“, který představuje „první velký a důležitý krok k dohodě na fiskálním paktu“.