Merkelová se Sarkozym chtějí změnit smlouvy o EU, ECB neposílí

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy Zdroj: ctk

Od schůzky německé kancléřky Merkelové s francouzským prezidentem Sarkozym a novým italským premiérem Montim se očekávala tvrdá diskuse o posílení pozice Evropské centrální banky při řešení dluhové krize. Spekulovalo se, jestli odmítavý postoj Merkelové nezviklá středeční neúspěšný prodej německých dluhopisů. Výsledkem schůzky je prohlášení, že ECB zůstane nezávislá. Paříž s Berlínem ale společně připraví návrh na změnu evropských smluv, které by měly společenství směřovat k fiskální unii.

Francie a Německo chtějí upravit smlouvu o Evropské unii tak, aby bylo posíleno řízení ekonomiky v eurozóně. Sarkozy blíže nespecifikoval, co přesně by se ve smlouvě mělo měnit. Zdůraznil však, že návrh úprav bude připraven tak, aby ho dostali představitelé států sedmadvacítky ještě před summitem plánovaným na 9. prosince.

Podle Merkelové budou navržené úpravy směřovat k fiskální unii. „Politiky musejí být těsněji koordinovány, když máme společnou, stabilní měnu,“ řekla kancléřka. „Politická důvěra v Evropu byla ztracena a můžeme ji získat zpět jen politicky.“

O společném řízení hospodářské politiky eurozóny jako o nástroji pro řešení následků dluhové krize mluví Paříž a Berlín od srpna. Země usilují o zavedení povinné rozpočtové disciplíny, kterou by bylo možné vynucovat pomocí automatických sankcí. Žádají rovněž zavedení evropské daně z finančních transakcí.

Merkelová v této souvislosti uvedla, že navrhované změny se nebudou týkat Evropské centrální banky. Posun směrem k fiskální unii je podle ní důležitým krokem, který ale nebude mít vliv na postoj k centrální bance.

Kancléřka dodala, že nezměnila svůj názor na otázku společných dluhopisů eurozóny, neboť není přesvědčena o jejich nezbytnosti.

„Společné dluhopisy eurozóny by byly zcela špatným signálem, že je možné ignorovat rozdílné úrokové sazby. Ty přitom v jednotlivých zemích upozorňují na to, že je potřeba zapracovat na změnách,“ vysvětlila Merkelová. Monti naopak podotkl, že společné evropské dluhopisy by mohly k řešení dluhové krize v eurozóně přispět.

Akcie na výsledek schůzky reagovaly poklesem

Západoevropské akcie se po výrocích Merkelové se po raním slibném začátku vrátily k poklesu. Panevropský index FTSEurofirst 300 odepsal 2,73 bodu a den uzavřel poklesem o 0,30 procenta na hodnotě 899,50 bodu. Po relativně rozkolísaném dni tak má za sebou šestý ztrátový den v řadě. Objemy obchodů byly slabší, protože ve Spojených státech se neobchodovalo.

„Ten komentář k ECB byl pro trh jasným sdělením, aby v krátkodobém výhledu nic nečekal,“ uvedla analytička akciového fondu Ashburton European Veronika Pechlanerová. „Trh se dívá k ECB, protože ta jako jediná možnost situaci pomoct vyřešit,“ dodala.