Mexičané se bouří proti korupci politiků

Vztek na ulici. Demonstrace rozlícených Mexičanů se od září rozšířily po celé unii. Ta na snímku je z Chilpancinga, hlavního města státu Guerrero

Vztek na ulici. Demonstrace rozlícených Mexičanů se od září rozšířily po celé unii. Ta na snímku je z Chilpancinga, hlavního města státu Guerrero Zdroj: Reuters

V Mexiku se prohlubují protesty, jimiž lidé vyjadřují nespokojenost s korupcí politiků, nerespektováním práva a drogovým násilím. „Je to nejvážnější krize, jakou zem zažila v posledních dvaceti letech, a má dopad na všechny oblasti,“ citoval list USA Today politologa Bernarda Barranka. „Je to druh katarze, kdy je prohnilé všechno: vláda, strany, hospodářství,“ dodal.

Bouře začaly po zářijovém zmizení 43 studentů na jihu země. Všeobecně se má za to, že je odvlekla policie a předala drogovému gangu, který je povraždil a upálil. Akci údajně nařídil starosta města Iguala po studentském protestu.

Nepokoje se pak rozšířily do mnoha míst a měly široký dopad. Demonstranti obsadili letiště v Acapulku, zapálili regionální sídlo vládnoucí strany a parlament státu Guerrero. K jejich aktivitám patří i blokády dálnic, rabování kamionů a rozdávání nákladu lidem.

Pozornost protestujících se soustředí i na nejvyšší patra politiky, tedy na prezidenta Enriqua Penu Nieta. Probírá se nejasný původ majetku jeho rodiny a podezření ze střetu zájmů. Jeho žena Angélica Riverová tento týden oznámila, že se vzdá luxusní nemovitosti za miliony dolarů. Dům je spojovaný s firmou, jež získala řadu státních zakázek. Poslední kontrakt byl tento měsíc nenadále zrušen. Prezident také včera ve snaze uklidnit situaci zveřejnil majetkové přiznání, uvedl v něm statky v hodnotě zhruba 3,3 milionu dolarů.

Americké zbraně, mexická krev
Zlost Mexičanů dopadá i na Spojené státy, které se po léta snaží zastavit dodávky drog od jižního souseda. Odhaduje se, že mexické drogové kartely ročně na americkém trhu získají až třicet miliard dolarů. Bílý dům v roce 2008 zahájil pomoc mexickým bezpečnostním složkám v boji proti gangům, poskytl jim na tři miliardy dolarů. Mnozí se však domnívají, že jen rozdmýchal násilí, které se stejně nepodařilo ani po letech zastavit. Přes hranici se navíc pašuje arzenál, 70 procent zbraní v konfliktu pochází z USA.

Analytici ale nevěří, že tyto pokusy zaberou. Mexičané jsou vyčerpaní z drogové války, jež si od roku 2006 vyžádala na sto tisíc obětí. Nieto přitom do úřadu koncem roku 2012 nastupoval se slibem, že obnoví vládu práva. Nyní vyzývá občany, aby nedestabilizovali zem v době, kdy se snaží zavádět reformy na podporu hospodářského růstu. Jednou z nich je otevření energetického sektoru pro soukromé firmy.

Mexická centrální banka už vyjádřila obavy, že protesty budou mít dopad na ekonomiku, jelikož podrývají důvěru investorů. Začínají se negativně projevovat i v cestovním ruchu. Turisté ve velkém ruší vánoční rezervace v Acapulku, hotely propouštějí sezonní zaměstnance.