Mexický prezident nastupuje do úřadu

Enrique Peňa Nieto

Enrique Peňa Nieto Zdroj: reuters

Zítřejší inaugurace Enriqua Peni Nieta jakožto nového mexického prezidenta je dokladem návratu voličů k osvědčené jistotě. Ke straně PRI, která jim před rokem 2000 vládla sedmdesát let, se Mexičané vracejí s nadějí na probuzení výjimečného potenciálu země.

Z hospodářského hlediska má před sebou nový prezident velmi nadějné období, z velké části právě díky svému předchůdci. Po těžké dekádě, kdy mexickým montovnám konkurovala levná čínská pracovní síla a na exportně orientovanou ekonomiku dolehly následky americké finanční krize, se začíná blýskat na lepší časy.

Mexické hospodářství se propadlo do recese v roce 2009, kdy na ně dolehl dominový efekt americké finanční krize. Vláda Felipeho Calderóna zareagovala rychle a už loni ekonomika růstem předstihla v rámci Latinské Ameriky i tamního tygra, Brazílii. Letos se očekává čtyřprocentní růst.

Do karet Mexiku hrají i stoupající náklady na pracovní sílu v Číně. Průměrná mzda dělníka se tam během dekády zpětinásobila, zatímco v Mexiku se zvedla jen mírně. V kombinaci s výrazně nižšími náklady na dopravu to ze země dělá především pro USA a Kanadu velmi zajímavou alternativu vůči Číně. I proto ještě před inaugurací podnikl Pena Nieto oficiální výpravu do obou zemí. V úterý se sešel s Barackem Obamou, ve středu s kanadským premiérem Stephenem Harperem. Přestože všechny tři země už osmnáct let propojuje vzájemná smlouva o volném obchodu, především vůči Mexiku je její potenciál značně nevyužitý.

Celkem má Mexiko smlouvy o volném obchodu se 44 zeměmi. Na složení zahraničního kapitálu je to vidět. V Mexiku vyrábí letecké součástky kanadský Bombardier, od příštího roku budou z automobilky japonského Nissanu ve městě Cuernavaca vyjíždět taxíky pro New York City, německý Siemens má po celém Mexiku třináct továren a tři vývojová centra.

Případný mexický hospodářský zázrak má ale před sebou dlouhou cestu. Třetina zaměstnanců stále pracuje v šedé ekonomice bez nároku na sociální pojištění. Podnikatelskému prostředí nesvědčí ani monopoly v řadě odvětví, od těžby ropy přes výrobu cementu po potravinářství a média. Alespoň s některými se podle svých slibů chce Pena Nieto vypořádat.

Kdo je Enrique Pena Nieto

Jeho Revoluční institucionální strana (PRI) vládla Mexiku po většinu dvacátého století a v průběhu let se stala symbolem politické korupce a klientelismu. V srpnových volbách ale dokázala voliče přesvědčit, že se změnila, a mladistvě působící Pena Nieto je její novou tváří. Pětačtyřicetiletý politik byl před rokem 2011 pět let guvernérem Mexika, státu obklopujícího metropoli Mexico City. Vzápětí po rezignaci oznámil svůj plán kandidovat na nejvyšší úřad. Kromě osobního charizmatu mu výrazně pomohla i neskrývaná podpora dominantní televizní stanice Televisa.