Miliardářů na světě přibývá, nejvíc jich má Evropa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Arumaazu via Flickr

Miliardářů přibývá, ve světě jich je nyní 2325. Počet osob, jejichž majetek přesahuje miliardu dolarů (přes 21 miliard korun), letos stoupl oproti předcházejícímu roku o sedm procent. Celkem na světě přibylo 155 nových miliardářů. Nejvíce miliardářů žije v Evropě. Uvedla to agentura APA s odvoláním na studii švýcarské banky UBS a singapurské společnosti Wealth-X.

Jmění všech světových miliardářů dosahuje 7,3 bilionu dolarů (155 bilionů korun). To odpovídá například dvojnásobku hrubého domácího produktu Německa. Obří majetek si přitom z téměř 88 procent rozdělují především muži, miliardářek je na světě pouhých 286.

Evropský kontinent je domovem 775 miliardářů, v Severní Americe jich žije 609, v Asii je to o zhruba padesát méně. Evropa letos Severní Ameriku předstihla i v součtu celkového jmění nejbohatších obyvatel. Nejvýrazněji vzrostl počet miliardářů v Latinské Americe a Karibiku (oproti loňsku o téměř 38 procent).

Která města mají nejvíc miliardářůKterá města mají nejvíc miliardářů | Wealth-X, UBS

Z jednotlivých zemí vykazují největší počet miliardářů Spojené státy, kde jich žije 571, se značným odstupem druhá Čína je domovem 190 z nich.

Téměř 35 procent všech miliardářů najdete ve 20 městech. Více než stovka jich žije v New Yorku, celkem 85 jich žije v Moskvě a 82 v Hongkongu (viz tabulka).

Dědictví ani vysokoškolský titul nemusejí být podmínkou

Jednou ze společných charakteristik současných světových miliardářů je jejich podnikání. V drtivé většině případů (kolem 81 procent) dosáhli lidé obřího majetku díky svým schopnostem, ne kvůli tomu, že by majetek zdědili, uvádí závěrečná zpráva.

Neméně zajímavý je pohled na statistiku dosaženého vzdělání. Zpráva uvádí, že 35 procent světových boháčů nedosáhlo ani na bakalářský titul.

Pokud ovšem miliardáři nějakou univerzitu mají, ve většině případů jde o University of Pennsylvania. Není přílišným překvapením, že v žebříčeku nechybějí ani Harvard, Yale, University of Southern California, dále pak University of Mumbai a Moscow State University.

Pro třetinu největší světových boháčů je samozřejmostí spravovat charitativní nadaci. Každý třicátý miliardář vlastní sportovní klub nebo závodní koně. Pokud jde o přátelé, většinou se baví především s lidmi stejného postavení - tři z devíti nejbližších přátel jsou obvykle také miliardáři.