Mír v Sýrii má mít skromný začátek

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii Zdroj: ctk/ap

Západ dochází k závěru, že je situace v Sýrii neúnosná. Konflikt si za necelé čtyři roky vyžádal téměř dvě stě tisíc obětí, polovina populace přišla o domovy, země je v troskách. Svět však především straší fenomén Islámského státu, který prosperuje díky syrskému chaosu. Experti sázejí na postupný mír a Spojené státy stále váhají, jaký postoj zaujmout k prezidentovi Bašáru Asadovi.

OSN nedávno prostřednictvím svého už třetího emisara navrhla alespoň dílčí mír pro severosyrské Aleppo, rozdělené mezi vládní síly a povstalce. „Znamenalo by to zastavení bojů. Nikdo se nepohne z místa, kde je,“ zdůraznil zmocněnec organizace pro Sýrii Staffan de Mistura. Dohoda by podle něj mohla být stavebním kamenem pro budoucí politické řešení krize.

Asad uvedl, že návrh stojí za prostudování, rebelové však vyjádřili skepsi. Argumentují, že podobná příměří v minulosti jen pomohla prezidentovi. Ptají se rovněž, jak může zastavení palby fungovat, když se do oblasti zároveň tlačí Islámský stát (IS).

Experti se přesto vesměs shodují na tom, že lokální pozastavení bojů jsou nejlepším modelem pro deeskalaci konfliktu. „Je tam prostě příliš mnoho povstaleckých skupin s příliš mnoha zájmy a programy, aby bylo možné dosáhnout globální dohody,“ citoval list The Guardian ženevské Středisko pro humanitární dialog. Centrum věří, že se místní příměří postupně rozšíří na celou zem.

Mír nahrává vládním vojákům

Tyto myšlenky mají podporu u strádajících Syřanů, kteří mohou na povstalce vyvíjet tlak. Podle názorů některých odborníků však skutečně nahrají vládním jednotkám, jež tak získají čas nabrat síly a možnost přeskupit se. Připomínají, že Damašek proto souhlasil s téměř všemi předchozími návrhy na klid zbraní.

Pro Západ tak vyvstává klíčová otázka, co s Asadem. Kritici Washingtonu tvrdí, že režim těží z americké strategie plně zaměřené na potírání IS, tedy vládních nepřátel. Podotýkají, že zatímco Spojené státy bombardují pozice radikálů, kteří jsou jen průvodním jevem krize, shazuje prezident na civilisty barelové bomby. Za sesazení Asada navíc dlouhodobě lobbuje Turecko, jež by mohlo velmi účinně zasáhnout do boje proti džihádistům.

USA odmítají spolupráci s Asadem

V uplynulých dnech se objevily spekulace, že Bílý dům chystá revizi syrské strategie a chce se více zaměřit na boj s režimem. Pentagon však tyto zprávy odmítl. Prezident Barack Obama na víkendovém summitu G20 každopádně vyloučil jakoukoli alianci s Damaškem proti IS. Podle něj by partnerství vedlo jen k tomu, že by radikálové získali větší podporu syrských sunnitů.

Bílý dům v tuto chvíli uvažuje o rozšíření aktivit CIA v Sýrii, co se týče tréninku a vyzbrojování umírněných odpůrců vlády. „Potřebujeme zvýšit naléhavost při poskytování pomoci umírněným a (zpravodajská) agentura je vnímána jako nejlepší způsob, jak to učinit rychle,“ řekl pro The Washington Post nejmenovaný vládní zdroj.

List však podotýká, že úspěch této taktiky je silně nejistý. Připomíná, že počátkem listopadu povstalci podporovaní Američany utrpěli drtivou porážku od bojovníků odnože al-Káidy a ještě jim na místě zanechali zbraně. Někteří analytici navíc upozorňují, že i pro část umírněných skupin představují radikálové potenciální partnery v boji proti Asadovi.