MMF: Finanční rizika ve světě se v posledních měsících zvýšila

MMF

MMF

Finanční rizika ve světě se v posledních šesti měsících zvýšila, přesunula se z vyspělých zemí na rozvíjející se trhy a z bank do nebankovního finančního sektoru. Ve své pololetní zprávě o globální finanční stabilitě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Další zdroj ohrožení finanční stability vidí fond v nadcházejícím zvyšování úrokových sazeb v USA, které by mohlo trhy vystavit hlubším a rozsáhlejším otřesům.

MMF upozornil zejména na to, že první zvýšení krátkodobých úroků v USA po devíti letech z nynější nulové úrovně vyvolává obavy ze zesíleného kolísání na trzích a z odlivu kapitálu z rozvíjejících se zemí. Mohlo by to podle fondu také obnažit hlubší faktory, kvůli nimž trhy už déle ztrácejí peněžní likviditu. Mezi takové faktory MMF řadí posílení regulace nebo rozšíření takzvaného vysokofrekvenčního obchodování.

„Trhy by mohly být zranitelnější kvůli epizodám, v nichž náhle zmizí likvidita a vzroste míra kolísání,“ poznamenal měnový fond. Jako příklady událostí, které by mohly být nyní častější, uvedl říjnový „bleskový propad“ výnosů amerických vládních dluhopisů a lednový prudký vzestup kurzu švýcarského franku poté, co švýcarská centrální banka zrušila jeho navázání na euro.

Zvýší se riziko pro rozvíjející se země s vyšším dluhem

Na málo likvidních trzích by se podle MMF mohly znásobit otřesy a mohlo by zesílit riziko finanční nákazy, zejména v rozvíjejících se zemích s větším zahraničním dluhem. Některé mladé tržní ekonomiky mají přitom už teď potíže kvůli propadu cen komodit a silnému růstu kurzu amerického dolaru, což zhoršuje dosavadní problémy některých podniků a bank, uvedl rovněž fond. Zmínil se v té souvislosti o Turecku, Ukrajině, Nigérii nebo Peru.

MMF rovněž poukázal na rostoucí problémy v evropském sektoru životních pojišťoven v důsledku prakticky nulových úrokových sazeb v eurozóně. Životní pojišťovny mají v takovémto prostředí potíže s hrazením garantovaných plateb klientům. Podle MMF je nutné řešit vážnou situaci některých firem včasnými kroky na poli regulace a dohledu, aby se zabránilo možné nákaze celého sektoru.

Deset rizik pro světovou ekonomiku v roce 2015 podle banky HSBC