Mnoho mladých Řeků již nepřetržitý pocit katastrofy vyčerpává

Ulice Atén

Ulice Atén Zdroj: CTK

Krize pronikla do graffiti na aténských zdech
Krize pronikla do graffiti na aténských zdech
Krize pronikla do graffiti na aténských zdech
Krize pronikla do graffiti na aténských zdech
Krize pronikla do graffiti na aténských zdech
11
Fotogalerie
Pět let se Řecko potácí od krize ke krizi a vrávoravým krokem se blíží k možné platební neschopnosti nebo, ještě hůře, odchodu z eurozóny. Mnoho mladých Řeků je již vyčerpaných a unavených z nepřetržitého pocitu katastrofy, která se zdá být již za rohem, a stálé snahy EU a věřitelů najít způsob, jak - byť jen na chvíli - odvrátit nepředstavitelné, píše deník Financial Times.

„Nechci žádné další peníze z EU,“ řekl listu 28letý mladík při krájení citronů za pultem baru v centru Atén, který vede. „Posledních pět let ukázalo, že to nefunguje. To není řešení.“

„Samozřejmě návrat k drachmě mě děsí, není to hezké, že nebudeme v týmu s Evropou. Ale budu hlasovat proti balíku,“ dodal muž, který odmítl prozradit své příjmení.

Třídní střet v řecké společnosti

Ultimátum připravené premiérem Alexisem Tsiprasem odkrylo rozdělení řecké společnosti. Šest let úspor ovlivnilo hlavně pracující třídu, studenty a penzisty a postavilo je proti střední třídě a bohatým, kteří budou nejvíce tratit na případném odchodu z eurozóny.

Mnoha mladým Atéňanům, jako je Kostelinos, dává hlasování šanci zopakovat to, co žádali v lednu, když jich miliony podpořily Tsiprasovu stranu Syriza - žádná další úsporná opatření, a to bez ohledu na náklady.

Podívejte se: Kdysi byl street art v Aténách o fotbale, nyní je o poznání depresivnější

„Viděla jsem výsledky první alternativy pomoci, a abych byla upřímná, jsou příšerné,“ říká 23letá aténská studentka Eleni, která volila Syrizu. Dodává, že v referendu bude určitě hlasovat proti pomoci. „Je to o důstojnosti.“

Dokonce i ti, kteří toho mohou ztratit více, vítají referendum jako šanci jednou provždy odmítnout opatření uložená věřiteli, jako je MMF. „Pět let jsme žili bez důstojnosti. Evropané mě praštili a odkopli,“ řekl Financial Times Kostas, manažer baru čtyřhvězdičkového hotelu v centru města. „Mám tři děti. A byl bych raději, aby vyrůstaly s méně penězi, ale důstojně. S těmito opatřeními pro nás nevidím budoucnost.“

Referendum vyvolalo fronty před bankomaty

Ne každý si je ale jistý, že eventuální finanční chaos je vhodnou alternativou. Jen několik hodin poté, co Tsipras oznámil svůj úmysl vyhlásit referendum, se před bankomaty po celé zemi vytvořily fronty. Střadatelé se snažili vybrat veškerou možnou hotovost, kterou nechali na svých účtech, v obavách z omezení pro pohyb kapitálu. To vláda nakonec oznámila v neděli večer. Fronty částečně vymizely v neděli, protože mnoha bankám v centru Atén došla hotovost.

„Referendum je hloupé, je to špatná pokerová hra,“ prohlašuje 46letý řidič taxi Apostolos. „Ale musím hlasovat, a hlasovat ano, protože je to jediná dobrá volba pro řeckou ekonomiku a také pro mé podnikání. Samozřejmě musíme zůstat v evropské rodině,“ dodává.

Řecká panika? Lidé se zásobují jídlem i benzinem

Zatímco někteří v Aténách se baví černým humorem a vyprávějí vtipy o obrovském řeckém zemědělském sektoru a jeho schopnosti uživit celou zemi v případě kolapsu ekonomiky, další se rozhodli využít víkend k tomu, aby se zásobili potravinami. Zatím se neobjevují známky širší paniky a hromadných nákupů, mnoho zákazníků však vychází z obchodů s taškami plnými základních potravin jako brambory a rajčata. V některých částech hlavního města se tvoří fronty před čerpacími stanicemi, protože se šíří zvěsti o nedostatku pohonných hmot.

„Je to rozsáhlý plán proti nám,“ tvrdí 62letý manažer sázkové kanceláře v Aténách, který odmítl říct své jméno. „Jste to vy, novináři, a také další Evropané, kteří tohle chtějí,“ říká, zatímco hrstka sázkařů zírá na karty binga na televizních obrazovkách v kanceláři. „Problém není tak velký.“