Módí musí ukázat reformní úsilí

Indický premiér Naréndra Módí navzdory tradici přivítal amerického prezidenta Baracka Obamu už na letišti v Dillí

Indický premiér Naréndra Módí navzdory tradici přivítal amerického prezidenta Baracka Obamu už na letišti v Dillí Zdroj: ctk/AP

Indická vláda na konci měsíce představí rozpočet pro nadcházející fiskální rok, považovaný za ostrý test schopnosti premiéra Naréndry Módího zavést do praxe hospodářské reformy. Dokument je pro šéfa vlády o to důležitější, že jeho strana právě utrpěla volební porážku v Dillí. „Jestliže nepředstaví odvážné reformy, jeho politický kapitál bude za chvíli pryč,“ konstatoval komentátor Bloombergu.

Módí loni na jaře po svém zvolení sliboval nastartování ekonomiky, nová pracovní místa a přilákání investorů. Letní provizorní rozpočet však experty nepřesvědčil. Reformy týkající se například zpružnění pracovního trhu a nákupu půdy se premiérovi navíc prosazují jen těžce.

Kabinet přesto věří, že HDP Indie v příštím roce poroste přinejmenším osmiprocentním tempem. Podle některých názorů jsou však působivá čísla částečně dílem změny metodologie měření. Jednomu z největších dovozců ropy každopádně pomohl pokles cen suroviny. Ještě před několika týdny hrozilo, že vláda nebude schopná splnit cíle ohledně schodku rozpočtu. Snížení cen však prospívá byznysu i domácnostem, kabinet díky němu navíc mohl zrušit dotace na diesel a zvýšit daně z pohonných hmot.

Situace je nyní daleko lepší než v prosinc

Rozpočtoví plánovači věří, že se jim podaří dosáhnout deficitu 3,6 procenta HDP. „Situace je nyní daleko lepší než v prosinci,“ řekl Reuters nejmenovaný představitel ministerstva financí. Do tisku pronikají i další informace. Předpokládá se, že rozpočet přinese daňové změny ve prospěch firem i jednotlivců. „Firmy přemísťují operace do jiných zemí kvůli daňové zátěži. Je třeba poskytnout jim nějakou úlevu,“ uvedl zdroj serveru The Times of India.

V plánu je i reforma bankovního sektoru. Očekává se také, že ministerstvo financí oznámí investice do stavby silnic, železnic, přístavů a zavlažovacích zařízení za padesát miliard dolarů. I ministerstvo energetiky si od rozpočtu slibuje oživení sektoru. Hospodářský plán patrně zefektivní nákladné projekty, především program zaměstnanosti na venkově. Garance sto dní placené práce v období rozkvětu pomáhala padesáti milionům domácností, nyní ale čelí kritice. Kvůli špatnému fungování, zátěži pro daňové poplatníky a korupčním aférám se hovoří i možném zrušení projektu.

Toalety do všech škol

Premiér Módí bojuje i na jiné než hospodářské frontě. V rámci iniciativy Čistá Indie se snaží zlepšit hygienické návyky Indů. Aktuálně vyzval školy, aby využily nadcházejících prázdnin k výstavbě a modernizaci záchodků. Cílem jeho snahy je, aby WC měla každá škola, a pokud možno i domácnost nejpozději do roku 2019.

Podle nedávného zjištění Světové zdravotnické organizace má dnes doma k dispozici toaletu jen zhruba polovina z 1,2 miliardy Indů, zbytek chodí ven. Velkoměsta se potýkají s kritickým nedostatkem veřejných WC, existující jsou v zoufalém stavu. Špatné hygienické podmínky mají především neblahé zdravotní důsledky. Odhaduje se, že v zemi každý rok zemře na 600 tisíc lidí v důsledku průjmových onemocnění.

Turistický ruch v závěsu

Situace také brzdí rozvoj turistického ruchu, k čemuž ještě přispívá i nekvalitní úklidový systém v městských oblastech. Kritici současného stavu navíc podotýkají, že nutnost chodit na záchod ven ženy vystavuje vyššímu riziku znásilnění. Pozornost nedávno vzbudil i případ třináctileté dívky, která svou sestru zachránila před útokem levharta, když šly vykonat potřebu do lesa.

Módí od nástupu do vlády vynakládá hodně úsilí na zlepšení situace. Vláda slíbila vyčlenit prostředky na budování WC, do výstavby toalet pro školy či úklidu smetí se pustily i velké firmy. Do kampaně se zapojily také populární osobnosti jako bollywoodští herci nebo sportovci. Na podzim aktivitu premiéra ocenil také například Bill Gates. „Toto není druh problému, o kterém většina politiků ráda mluví,“ zdůraznil při tom.

Úspěšnost iniciativy však brzdí kulturní návyky. Podle průzkumu i v domech s toaletami někteří členové domácností tyto vymoženosti odmítají. Od ledna tak „hygieničtí inspektoři“ s mobily a tablety chodí kontrolovat, zda jsou nové klozety používané.

Narendra Módí budí u Indů naděje i strach