Moldavané vybírají konta, zestátněné banky čeká likvidace

Jedna z řady demonstrací v Kišiněvě

Jedna z řady demonstrací v Kišiněvě Zdroj: profimedia.cz

Stovky lidí se pokoušejí vybrat své peníze ze tří moldavských bank, které čeká likvidace. Peněžní ústavy se dostaly pod nucenou státní správu poté, co se z nich ztratila více než miliarda dolarů.

Napětí v jedné z nejchudších evropských zemí narůstá poté, co se před několika měsíci ukázalo, že z bank Savings Bank, Social Bank a Unibank zmizelo podle dosavadního vyšetřování až 1,5 miliardy dolarů (37 miliard korun). To odpovídá šestině hrubého národního produktu země.

Guvernér moldavské národní banky Dorin Dragutsanu nyní oznámil, že trojice zestátněných bank čeká nejpozději v říjnu nucená likvidace. Tento postup Kišiněvu doporučily Mezinárodní měnový fond či Světová banka.

Úkol pro cizince

Zhruba dva miliony účtů Savings Bank, Social Bank a Unibank budou přesunuty do jiných bankovních domů. Dragutsanu se pokusil klienty bank ujistit, že jejich peníze jsou v bezpečí, přinejmenším někteří z nich mu ale zjevně neuvěřili.

Moldavská vláda mezitím stupňuje snahu o vypátrání a návrat ztracených peněz. Nový premiér Valeriu Strelet, který vyhrál volby po pádu vlády Chirila Gaburiciho, v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že vyhlásí tendr na výběr soukromých zahraničních vyšetřovatelů.

„Nejprve budou mít za úkol zjistit, kde tato aktiva jsou, kdo jsou lidé, kteří tyto transakce schválili a kdo z nich měl prospěch,“ řekl. „Druhá fáze vymáhání bude založena na principu odměn za úspěch,“ dodal.

Premiér věří, že peníze se podaří nalézt, úspěchem vymáhání si ale jist není. „Peníze nemohly zmizet beze stop. I když se ale najdou, v některých případech může být obtížné se jich domoci prostřednictvím právních kroků,“ uvedl Strelet.

Retailový magnát v podezření

Podle zprávy pro moldavský parlament, kterou vypracovala poradenská společnost Kroll, celý podvod probíhal několik měsíců. Peníze se prostřednictvím řady podvodných půjček a převodů dostaly přes sít ruských firem a anonymních společností sídlících ve Velké Británii až do litevských bank.

Zpráva naznačuje, že za podvodem stojí Ilan Shor, místní miliardář vlastnící řetězec bezcelních obchodů a další prodejny na mezinárodním letišti v Kišiněvě. Shor, který nyní žije pod policejním dozorem, všechna obvinění odmítá.

Bývalý premiér Gaburici byl v červnu nucen rezignovat poté, co se objevily spekulace o pravosti jeho vysokoškolského diplomu. Kauza propukla krátce poté, co Gaburici obvinil některé vysoce postavené úředníky, že zdržují vyšetřování bankovního podvodu.