Moody's jako první agentura varuje před snížením ratingu USA

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service jako první z velkých agentur zařadila rating Spojených států do režimu pozorování s možností jeho snížení. Znamená to, že Spojené státy by o nejvyšší možný rating Aaa mohly přijít už v horizontu několika týdnů. Amerika může ceněný rating ztratit kvůli tomu, že se její politici stále nedohodli na zvýšení stropu pro zadlužení. Obavy ze snížení ratingu Spojených států způsobily dnes také pokles ceny akcií na burze v Tokiu.

Spojené státy 16. května vyčerpaly povolený limit pro čerpání půjček, který činil 14,294 bilionu dolarů (asi 245 bilionů korun). Od té doby se zvyšuje riziko, že Spojené státy nebudou schopny dostát svým finančním závazkům, což se ještě nikdy v historii nestalo. Poslední termín pro zvýšení limitu pro zadlužení byl stanoven na 2. srpna.

Konkurenční agentura Standard & Poor's v dubnu Spojeným státům snížila výhled ratingu. To je sice také varovný signál, není ale zdaleka tak vážný jako přeřazení ratingu do režimu pozorování. Standard & Poor's tehdy totiž sama upozornila, že pokud by rating skutečně snížila, patrně by to nebylo dříve, než za rok až rok a půl.

Kvůli obavám ze snížení ratingu USA oslabily japonské akcie

Obavy ze snížení ratingu Spojených států způsobily dnes také pokles ceny akcií na burze v Tokiu. Hlavní index japonských akcií se tak dostal pod důležitou hranici podpory a je už i výrazně pod psychologicky důležitou úrovní 10tisíc bodů.

Hlavní index Nikkei 225 ztratil 27,02 bodu a den uzavřel slabší o 0,27 procenta na hodnotě 9936,12 bodu. V jednu chvíli se dostal až na 9884 bodů a byl pod 200denním klouzavým průměrem, což je důležitá technická úroveň. Podobně širší index Topix odepsal 0,4 procenta a uzavřel na hodnotě 856,88 bodu.

Na zprávu o možném snížení ratingu USA okamžitě reagovala většina finančních trhů. Cena zlata se poprvé v historii vyšplhala nad 1590 dolarů za troyskou unci a podobně dolar je blízko historického minima ke švýcarskému franku.