Moody’s svrhla Slovinsko do „odpadu“

Lublaň - hlavní město Slovinska

Lublaň - hlavní město Slovinska Zdroj: Wikimedia Commons

Hospodářský malér malého Slovinska nezůstal bez povšimnutí „velkých“. Americká ratingová agentura Moody’s, jedna ze tří určujících hodnotitelů, snížila zemi známku úvěrové důvěryhodnosti o dva stupně na metu Ba1, která je prvním schodem do spekulativního pásma. V praxi je tento krok výzvou pro investory, aby dali od slovinských aktiv ruce pryč.

„Problematický bankovní sektor, obtížná rozpočtová situace a nejisté vyhlídky,“ vyjmenovala Moody’s důvody, proč srazila Slovince na „odpadovou“ úroveň. Vláda premiérky Alenky Bratušekové reagovala vzápětí. Stáhla z programu chystanou emisi pěti- a desetiletých dluhopisů, které měly zajistit přísun čerstvé hotovosti. Jaký byl cíl tohoto úpisu, není oficiálně známo. Reuters mluví o objemu šesti miliard dolarů při úrocích od pěti do 6,125 procenta.

Propad důvěry je ranou i pro záměr kabinetu sanovat dvoumilionovou republiku bez zahraniční pomoci, a tudíž bez vstupu do eurovalu ESM, což by znamenalo upsat se reformním požadavkům případných mezinárodních věřitelů.

S přihlédnutím ke stále převážně státnímu bankovnictví, jež se prohýbá pod tíhou špatných úvěrů ve výši sedmi miliard eur (pětina ročního HDP), k vysokém státnímu zadlužení na limitních šedesáti procentech hrubého domácího produktu, pětiprocentnímu schodku rozpočtu a slabému ekonomickému výkonu bude naplnění tohoto předsevzetí problém. Akutní potřebu likvidity odhadují analytici a slovinské úřady na 2,5 miliardy eur. Bude-li je Lublaň chtít získat novými emisemi, počin Moody’s tuto snahu silně prodraží.

S výhledem v kategorii „negativní“ si americká ratingová agentura navíc ponechala otevřené dveře pro další znehodnocení známky. Zbylí členové velké trojky, Standard & Poor’s a Fitch, zůstávají zatím v klidu a nechávají Slovinsko s nálepkou A-, která je o čtyři příčky výše a v nižším patře ještě doporučovaného rozmezí. Štítek „Ba1“ má od Moody’s také Irsko, ještě hůře jsou na tom Portugalsko, Kypr a Řecko.

Kypr přijal plán záchrany

Kyperský parlament schválil záchranný scénář v hodnotě 23 miliard eur, který má vyvést bankrotující ostrov z krize. O půjčku deseti miliard eur se podělí eurozóna a MMF. První dvě miliardy eur by Kypr mohl získat v polovině května, další miliarda má dorazit koncem června. Podle kyperského deníku Kathimerini vyvolal výsledek hlasování úlevu ve vládě, protože zákonodárci už jednou plán záchrany odmítli. Nikósie musí k desetimiliardové půjčce vlastními silami obstarat dalších 13 miliard eur.

Další kandidáti na kyperský scénář: Slovinsko, Malta, Lucembursko