Mossack Fonseca poskytovala služby také Asadovu bratranci

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

Firma Mossack Fonseca, která podle uniklých informací pomáhala svým klientům vyhnout se placení daní, poskytovala služby také bratranci syrského prezidenta Ramímu Machlúfovi, považovanému za hlavního finančníka syrské vlády a za tvář zkorumpovaného syrského režimu. Jak informoval britský list The Guardian, z uniklých informací vyplývá, že poradenská firma udržovala styky s Machlúfem, i když na něj USA už v roce 2008 uvalily sankce za korupci.

Na jeho bratra Háfize, který byl plukovníkem syrské armády, byly americké sankce uvaleny už v roce 2007 za syrské vměšování v Libanonu. Firma Mossack Fonseca ale podle uniklých informací s bratry spolupracovala dál a ještě v roce 2011 odmítla doporučení vlastního kontrolora, aby kontakty přerušila. Bylo to na začátku roku 2011, kdy v Sýrii právě začala válka. „Myslím si, že je-li osoba na sankčním seznamu, je to stopka a měli bychom s ní rozvázat kontakty,“ doporučil kontrolor firmy.

Mossack Fonseca není sice povinna řídit se americkými sankcemi, avšak vztahuje se na ni povinnost dodržovat sankce nařízené Evropskou unií. Proti Sýrii je EU vyhlásila v květnu 2011. Poradenská firma se odhodlala k rozchodu s firmami Ramího Machlúfa až v září 2011.

Z dokumentů také vyplývá, že díky vyjednávání s britskou bankou HSBC si u ní Machlúf mohl v době, kdy syrský konflikt začínal, ponechat otevřená konta. Dokumenty vůbec poprvé odhalují spojení Mossack Fonseca s bratry Machlúfovými a také to, jak banka udržovala rodinu napojenou na evropský finanční systém, dokud regulátoři ve Švýcarsku nezmrazili její konta v květnu 2011.

Měl kontrolu nad 60 procenty ekonomiky

Podle The Guardianu dokumenty odhalují, do jaké míry Mossack Fonseca, HSBC a také britští představitelé pomáhali Machlúfovi, jehož rodinný majetek se před válkou odhadoval na pět miliard dolarů (119 miliard korun). Podle odhadů měl kontrolu na 60 procenty syrské ekonomiky. Ovládal kromě jiného bezcelní prodej, maloobchod, bankovnictví a největší syrský mobilní síť Syriatel. Jeho společnosti byly zaregistrovány na Britských Panenských ostrovech, kde nepodléhaly americkým sankcím.

Mossack Fonseca je právnická firma specializovaná na obchodní právo a investiční poradenství. Podle The Guardianu je čtvrtým největším poskytovatelem offshoreových služeb na světě. Spravuje za roční poplatek offshoreové společnosti, z nichž většina sídlí v daňových rájích, a nabízí i správu majetku. Kolem firmy se točí kauza Panamské dokumenty (Panama Papers). Mossack Fonseca sídlí v Panamě a světová média zveřejnila v neděli dokumenty, které z firmy unikly. Údajně z nich vyplývá, že firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Úřady už mnohde zahájily vyšetřování týkající se možných daňových úniků či dalších deliktů.