Messi nebo Mubarak. V Panama Papers figurují celebrity i státníci

Lionel Messi

Lionel Messi Zdroj: CTK

Mezi stovkami osob a firem, jimž právní firma Mossack Fonseca údajně pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony, je například i španělský režisér Pedro Almodóvar, fotbalista Lionel Messi, teta španělského krále či argentinský prezident Mauricio Macri. Podle serveru BBC mezi klienty firmy byla či je také asi sedmdesátka bývalých i současných státníků. Řada jmenovaných se už ohradila, mimo jiné i Messi.

Odhalení, jež umožnily dokumenty uniklé do médií a označované jako Panama Papers, podle generálního tajemníka OECD Angela Gurríi vrhla světlo na „poměry a tajné praktiky v Panamě“. „Panama je poslední velkou překážkou, která nadále umožňuje utajování prostředků v offshoreových společnostech před daňovými úřady a orgány zajišťujícími respektování zákonů,“ uvedl mimo jiné Gurría.

Na 11 milionů dokumentů poradenské firmy Mossack Fonseca sídlící v Panamě zveřejnilo v neděli několik předních světových médií. Údajně z nich vyplývá, že firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti.

Společnost Mossack Fonseca se ale hájí, že za 39 let své existence, během níž založila přes 240 tisíc společností, nebyla obviněna z kriminální činnosti. „Jako právnická firma se omezujeme na zakládání společností, a ne na jejich řízení, nejsme zodpovědní za to, co ta firma dělá,“ hájil se v panamské televizi spoluzakladatel firmy Ramón Fonseca, který byl do března členem vlády současného panamského prezidenta.

Odstoupil poté, co bylo jeho jméno veřejně spojeno s brazilským korupčním skandálem kolem státní firmy Petrobras, který v posledních měsících hýbe brazilskou politickou scénou.

Podle Fonseky je kauza s uniklými dokumenty „útokem proti Panamě“, protože prý některé země špatně nesou, že Panama je přitažlivá pro podnikání. Označil také za „totální lež“ obvinění, že majetní lidé využívají Panamu pro skrývání svých příjmů. „Bankovní účty nejsou zde a majetky jsou v jiných částech světa,“ řekl Fonseca, jehož firma prý tuší, kdo materiály vynesl na veřejnost, ale nemá pro to důkazy.

Mezi klienty firmy Mossack Fonseca jsou či byli také bývalý a již zesnulý venezuelský prezident Hugo Chávez nebo současný předseda brazilské Poslanecké sněmovny Eduardo Cunha

Zakládání offshoreových společností, či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě není nezákonné. Záleží na právní úpravě dané země, jak na věc pohlíží. Politici například mohli porušit zákon nepravdivými informacemi o majetku. Zakládání offshoreových firem v takzvaných daňových rájích se využívá ke snížení daňové zátěže, což někde může být také nezákonné.

Mezi klienty firmy podle Panama Papers byl podle El Munda například nový argentinský prezident Mauricio Macri, který byl od roku 1998 několik let šéfem bahamské firmy Fleg Trading Ltd., což tehdy oficiálně nepřiznal.

Před parlamentem by měl podle listu El Mundo dnes vysvětlovat skrývání příjmů přes daňové ráje také islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson, který byl údajně spoluvlastníkem firmy Wintris Inc.. To ale neuvedl v prohlášení o majetku, když byl před několika lety zvolen poslancem.

Mezi klienty firmy Mossack Fonseca figuruje i fotbalista Lionel Messi, hvězda FC Barcelona, který již čelí obvinění za nepřiznané čtyři miliony eur z let 2007 až 2009. Argentinský sportovec podle agentury AFP ale už popřel, že by panamská společnost vlastněná jeho rodinou byla využívána k daňovým únikům. Zmíněná společnost je podle jeho vyjádření zcela neaktivní a nikdy neměla peníze.

Podle listu El Mundo z dokumentů Panama Papers také vyplývá, že daním se přes firmu na Britských Panenských ostrovech vyhýbali i španělský režisér Pedro Almodóvar se svým bratrem Agustínem. Také sestra bývalého španělského krále Juana Carlose I. princezna Pilar dlouhá léta tajila, že stojí v čele offshoreové firmy v Panamě.

Akcionář Jackie Chan

Podle listu El Mundo Panama Papers mimo jiné odhalily, že slavný holywoodský herec Jackie Chan je akcionářem šesti společností se sídlem na Panenských ostrovech, považovaných za jeden z daňových rájů.

Mezi klienty firmy Mossack Fonseca jsou či byli také bývalý a již zesnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, současný předseda brazilské Poslanecké sněmovny Eduardo Cunha, ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, marocký král Muhammad VI., mexický prezident Enrique Peña Nieto, exprezidenti Argentiny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Dokumenty Panama Papers pocházejí z interních záznamů firmy a týkají se období 1977 až 2015. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku je mezi nimi i 283 Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více offshoreových firem zřízených společností Mossack Fonseca.

Ukrajinské úřady nebudou vyšetřovat Porošenkovy daňové manévry
Ukrajinský Národní protikorupční úřad (NABU) ze zákona nemůže vyšetřovat přesuny majetku firem prezidenta Petra Porošenka do daňových rájů. Úřad to dnes oznámil v reakci na zprávy médií, podle kterých Porošenko mohl porušit zákon tím, že neoznámil majetek a příjmy v zahraničí, a že se mohl dopustit i daňových úniků. Úřad sdělil, že podle ukrajinských zákonů může vyšetřovat jen bývalé prezidenty, čili nemá pravomoc zahájit vyšetřování Porošenka. Od prezidentova případu dala ruce pryč i generální prokuratura.

Šéf populistické Radikální strany Oleh Ljaško již vyzval parlament, aby zřídil vyšetřovací komisi a zahájil proces odvolání hlavy státu, takzvaný impeachment. „Je vrcholem cynismu zřídit si firmy v daňových rájích v době, kdy (na východě země) umíraly stovky našich vojáků,“ uvedl na facebooku Ljaško. Jako druhá parlamentní frakce dnes podpořila návrh na vytvoření vyšetřovací komise strana Svépomoc, regionální hnutí řízené lvovským starostou Andrijem Sadovým.

Porošenko nyní čelí ostré kritice za to, že převedl své obchodní aktivity ve výrobě čokolády a sladkostí do daňového ráje v zahraničí, jak vyplývá z dokumentů uniklých z právní firmy Mossack Fonseca.

Prezident v reakci na obvinění na facebooku napsal, že je „první úřední osobou na Ukrajině, která přistupuje seriózně k deklaraci svých výdělků, k placení daní a k řešení konfliktu zájmů“. Uvedl, že své akcie svěřil do správy konzultačním a právním firmám a nezávislým expertům, na které dohlíží renomovaná banka.

Právní firma Avellum, s níž prezident spolupracuje, dnes vydala prohlášení, v němž veškerá obvinění Porošenka označuje za nepodložená. Porošenko prý ze své potravinářské firmy Rošen platí veškeré daně na Ukrajině.

„Když Porošenko v roce 2014 bojoval o nejvyšší státní funkci, sliboval voličům, že prodá svou firmu Rošen, největšího výrobce cukrovinek na Ukrajině, aby se plně soustředil na řízení země,“ připomněl list Ukrajinska pravda. „Ve skutečnosti se čokoládový magnát více zajímal o vlastní prospěch, než o blaho vlasti,“ dodal.

Hodnota Porošenkova majetku se odhaduje na 858 milionů dolarů (asi 20 miliard korun). Deník Ukrajinska pravda rovněž napsal, že Porošenko dvakrát porušil zákon, když poskytl nepravdivé údaje o svém majetku. Svou zemi, která bojuje s nepřítelem, prý na daních připravil o tolik potřebné miliony dolarů. „Porošenko se ze všech sil snažil uchránit svůj majetek v daňovém ráji zrovna v době, kdy se nejvíce vystupňoval konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem,“ napsal list. Porošenko prý převáděl majetek do cizího daňového ráje zrovna „v kritických okamžicích boje se separatisty v Donbasu“ na východě Ukrajiny, kdy povolával Ukrajince do zbraně, varoval před vpádem ruských vojsk a obviňoval Rusko z agrese.

Prezidentovo počínání nyní Porošenkovi poradci podle agentury Unian obhajují tím, že jde o běžnou praxi ukrajinských firem.

„Po prostudování zpráv médií o prezidentově údajně nezákonné činnosti orgány prokuratury neshledaly, že byl spáchán trestný čin,“ uvedl Vladyslav Kucenko z generální prokuratury. Dodal, že na generální prokuraturu se už obracejí poslanci se žádostmi, aby se pustila do vyšetřování hlavy státu. Avšak podle ústavy nemá prokuratura příslušné pravomoci, a tak jí nezbylo, než poradit zákonodárcům, aby se obrátili na parlament.

Porošenko shodou okolností právě potvrdil odvolání generálního prokurátora Viktora Šokina, kterého dlouho chránil před kritikou, že prý sabotuje reformy v justici a brzdí tažení proti korupci. Šokinův nástupce ještě nebyl jmenován.