Možné soudní řízení i pokuta. Co se bude dít dál v řízení kvůli kvótám v šesti bodech

Návštěva unijních institucí nezavazuje novináře k žádnému předem naplánovanému počtu výstupů.

Návštěva unijních institucí nezavazuje novináře k žádnému předem naplánovanému počtu výstupů. Zdroj: Pixabay

Vlajky Evropské unie na půl žerdi před budovou Evropské komise v Bruselu
Šéf Evropské komise Juncker představil tzv. Bílou knihu s plány pro EU
3
Fotogalerie

Evropská komise podle očekávání zahájila proti Česku, Polsku a Maďarsko právní řízení kvůli porušování pravidel o přerozdělování migrantů podle migračních kvót. Spouští se tak proces, který může trvat mnoho měsíců a na jehož konci může přijít významná finanční pokuta. Čtěte, co bude následovat.

1. Komise nejdříve od členského státu zjišťuje jeho postoj k porušení legislativy a chce ho zdůvodnit. Zároveň přitom vládě stanoví na odpověď omezený čas.


2. Pokud stát neposkytne uspokojivé vysvětlení, nebo konflikt s evropským právem neurovná, dostane členský stát další časový limit na nápravu.


3. Když k ní nedojde, posouvá Evropská komise případ Soudnímu dvoru EU. Před soudem skončí jen každé dvacáté zahájené řízení, i tak se ale jen během minulého století k soudu dostalo celkem 1406 případů.

4. V případě rozsudku souhlasícího s postojem Komise pak členský stát musí rozpor s právem napravit. Od přijetí Lisabonské smlouvy navíc může Evropská komise soudu navrhnout, ať udělí členskému státu pokutu. 


5. V případě dalšího porušování evropského práva, přichází další varování ze strany Komise.


6. Po jeho neuposlechnutí se věc vrací zpátky Soudnímu dvoru. Tomu může Evropská komise navrhnout pokutu v závislosti na velikosti státu, vážnosti porušení práva a jeho trvání.