Mubarak po dvou letech opustil vazbu a nastoupil do domácího vězení

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak Zdroj: ctk/AP

Egyptský exprezident Husní Mubarak byl po víc než dvou letech propuštěn z vazební věznice, neznamená to ale, že je zcela na svobodě. Pětaosmdesátiletého Mubaraka přepravila zdravotnická helikoptéra z káhirského vězení Tora do vojenské nemocnice na jižním okraji metropole. Tam bude mít přikázaný pobyt v rámci domácího vězení, čímž chce nová egyptská vláda podle médií otupit kritiku, kterou Mubarakovo propuštění vyvolalo. Navíc ho čekají další soudy.

Mubarakovo propuštění ve středu nařídil egyptský soud, který shledal, že už pominuly důvody k jeho dalšímu zadržování.

Prokuratura oznámila, že nevznese proti Mubarakovi žádné nové obvinění a středeční soudní verdikt o exprezidentově propuštění prohlásila za platný. Ten ale nicméně neznamená, že je Mubarak svobodný.

Mubarak byl ve vězení od dubna 2011. Souzen byl za spoluvinu na smrti stovek demonstrantů za revoluce, která ho začátkem roku 2011 svrhla. Loni za to byl odsouzen k doživotnímu trestu, avšak odvolací soud nařídil obnovení procesu a ten běží od letošního května.

Mubarak seděl kvůli korupci

Někdejší prezident však ve vazbě nakonec nebyl kvůli této kauze, protože překročil maximální hranici vazebního zadržování, která je v Egyptě dvouletá. Už v dubnu se jeho právníci snažili vymoci propuštění, ale byla proti němu vznesena další obvinění v korupčních kauzách. O té poslední soudci rozhodovali a ve středu nařídili Mubarakovo propuštění.

Podle stanice Al-Džazíra verdikt neznamená ani zproštění obvinění v posledním případě korupce. Podle něj Mubarak přijal dary od státního deníku Al-Ahrám v hodnotě 11 milionů dolarů (212 milionů korun). Podle právních zástupců rodina už hodnotu darů vrátila.

Propuštění posílí hněv islamistů

Mubarak vyšel z vězení sedm týdnů poté, co armáda přinutila odstoupit jeho nástupce Muhammada Mursího, kterého od té doby zadržuje na neznámém místě.

Od začátku července neustávají v Egyptě nepokoje, které si už vyžádaly tisícovku mrtvých. Stoupenci Muslimského bratrstva a Mursího požadují, aby se svobodně zvolený prezident vrátil do úřadu, z něhož byl podle nich odstraněn cestou puče.

Soudní rozhodnutí o Mubarakově propuštění z vazby by podle některých komentářů mohlo posílit hněv proti armádou podporované vládě. Panují obavy, že islamisté a přívrženci Mubarakova nástupce Mursího budou vojáky obviňovat z pokusu o znovunastolení starého režimu.